Drsná slova kvůli uprchlíkům: Němci, dopadli jste jak bohatý stařec. Totální rozklad hranic. Neschopnost

02.09.2015 14:36

Komentátor Dag Daniš pro slovenský server hnonline.sk zkritizoval Evropu. Podle něj kvůli uprchlíkům ztrácí rozum. „Německo dopadlo jako bohatý stařec. Nezvládá jednat. Tak otvírá peněženku,“ uvedl.

Drsná slova kvůli uprchlíkům: Němci, dopadli jste jak bohatý stařec. Totální rozklad hranic. Neschopnost
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Podle Daniše se Evropské unii stalo to, že jakmile přestala zvládat, „přeplo“ se jí v hlavě. „Začne se na každého šťastně usmívat. V srdci pocítí lásku a mír a velkou radost. V hlavě osvobozující prázdnotu. A na každého, na každého radostně mává z okna,“ řekl.

„Lídři v Německu, Rakousku a ve Francii začali pod náporem utečenců stresovat. A klamat. Jak nás, tak sebe samé. Chovají se celkem iracionálně,“ dodal s tím, že vyzývají k hromadnému porušování práv a zákonů. „A těm, kteří si zachovali zdravý rozum, nadávají a dělají z nich nenormální,“ podotkl.

Dle Daniše existují dva základní přístupy pro utečeneckou krizi. Anglosaský přístup, stojící na dodržování mezinárodního práva, pravidel OSN a domácích zákonů, preferují východoevropské státy. Oproti tomu stresování a chaos vidíme v západní Evropě.

Původní text ZDE.

„Anglosaský systém rozlišuje mezi utečenci, kterým doma hrozí pronásledování, a ekonomickými migranty. Systém zpravidla netoleruje ilegální migranty – teda ty, kteří svévolně a nelegálně překračují hranice,“ konstatuje s tím, že tento systém je poměrně přísný, ale správný. „Eliminuje chaos, rozvrat, ‚cesty smrti‘ a rozmach převaděčské mafie,“ doplnil.

Podle Daniše naproti tomu západní Evropa – Německo, Francie a Rakousko – rezignovala na dodržování mezinárodních pravidel a vlastních zákonů. „Tyto země selhaly. Proto tu máme namísto systému zmatek. Toleruje se úplný rozklad hranic a schengenských pravidel,“ doplnil. Uprchlíci pak podle něj mají rostoucí chuť na útěky z táborů, na ilegální migraci a na služby převaděčské mafie. 

„Se ztrátou rozumu to zašlo tak daleko, že tu máme úplně zvrácenou scénu. Maďaři se rozhodli dodržovat schengenská pravidla a zabezpečit hranici před náporem ilegálních migrantů. A mají být za to potrestáni. Němci a Rakušané, kteří politikou otevřených dveří podporují výbuch ilegální migrace a shazují společná mezinárodní a evropská (schengenská) pravidla, mají být oslavováni jako hrdinové,“ doplnil s tím, že za tímto rozhodně není evropské hrdinství, ale evropská neschopnost prosadit pořádek ve Středomoří a Sýrii. „Neschopnost udržet hranice a schengenský prostor. Neschopnost zabezpečit záchytné tábory. A neschopnost pomáhat uprchlíkům zákonnou cestou,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…