Drsné VIDEO: Migranti obsadili budovu školy a toto se dělo, když přišla policie

05.05.2016 10:04

Francouzská policie musela včera zasáhnout proti asi sto padesáti migrantům, kteří před čtrnácti dny ilegálně obsadili prázdnou budovu školy. Ve vyklízení prostor policistům bránili také levicoví aktivisté.

Drsné VIDEO: Migranti obsadili budovu školy a toto se dělo, když přišla policie
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jezdí zde policejní hlídky na koních

Ve školní budově probíhá rekonstrukce, což však nezabránilo migrantům z Afghánistánu, Eritreje, Somálska, Súdánu a Jemenu v jejím obsazení. Policie se rozhodla po čtrnácti dnech budou vyklidit, ale to se neobešlo bez vypjatých emocí. Policistům se do cesty postavili nejenom „squatteři ze zemí třetího světa“, ale také levicoví aktivisté, kteří je přišli podpořit. K rozehnání agresivních demonstrantů nakonec musel být použit slzný plyn.

Celý text v angličtině je ZDE.

Mnozí demonstranti byli podle agentury AFP maskovaní, aby nemohli být úřady identifikováni. Mnozí z nich házeli po zasahující policii kameny a další nebezpečné předměty. Jednoznačně také dávali najevo, co si o policii myslí, když skandovali, že „policii všichni nenávidí“. Když policisté vstoupili do budovy, bránily jim v cestě další překážky. Squatteři a jejich podporovatelé z řad anarchistů a levicových extremistů se pokusili zablokovat další dveře židlemi a stoly.

Účastníci protestů hovořili o tom, že zásah policistů byl neadekvátní situaci. Mnozí z nich vyjadřovali obavy z toho, co s nimi dál bude. „Dnes ráno policie vnikla do budovy a použila při tom slzný plyn. Několik hodin před tím jsme postavili barikády ze stolů a židlí, abychom jim tak zablokovali průchod. Oni ale vše brzy odklidili. Bylo to tady lepší než na ulici. Vůbec nevím, kam nás chtějí přestěhovat,“ cituje agentura AFP dvacetiletého občana Ghany, který byl přítomen zásahu policie.

V budově střední školy v severní části Paříže se nacházelo asi 150 migrantů. Jak pro AFP uvedla Clementine Verschave, mezi jinými tam bydlelo také mnoho žen, včetně dvou těhotných. Levicový politik Eric Coquerel zásah policie odmítl jako neodůvodněný. „Tato škola je navíc prázdná, takže to nedává žádný smysl. Tito lidé tady měli rozhodně lepší podmínky než někde na ulici. Zásah ve střední škole nebyl tento týden první tohoto druhu. V pondělí policie vyklízela provizorní tábor zřízený poblíž pařížského metra, kde pobývalo 1600 migrantů.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Pondělní zásah policie se však na rozdíl od toho včerejšího odehrál bez větších incidentů, byť jej policie likvidovala již potřetí v posledních několika měsících. Krátce po šesté hodině ranní k táboru přijelo 150 policistů a společně s nimi na místo dorazilo také několik prázdných autobusů, které začaly migranty z Afghánistánu a Súdánu přemísťovat do uprchlických ubytoven v blízkém okolí. „Jsem rád, že můžeme odejít pryč. V táboře nebylo bezpečno,“ svěřil se médiím čtyřiadvacetiletý Mustafa z Afghánistánu, který v ilegálním táboře pobýval asi měsíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…