Drsný vzkaz do Řecka: Taky jsme chudí, ale uskromnili jsme se. Udělejte to taky

07.07.2015 16:39

Slovensko, Estonsko, Litva a Lotyšsko se pustily do výsledků řeckého referenda. Řekové si prý žijí nad poměry a nedokážou se uskromnit, a kvůli pomoci Řecku údajně mohou některé státy ztratit až 4,2 % svého HDP. Informaci přinesl zpravodajský server iDnes.cz.

Drsný vzkaz do Řecka: Taky jsme chudí, ale uskromnili jsme se. Udělejte to taky
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Výše uvedené země zastávají názor, že jsou příliš chudé na to, aby pomáhali bohatšímu Řecku z potíží. „Slyšela jsem, že někteří Řekové mají důchod tisíc eur na měsíc. To je příšerné. Odmítám platit jejich dluh, když si oproti mému platu klidně bohatnou,“ řekla například agentuře AFP bratislavská servírka Martina Lelovičová.

Slovenský premiér Robert Fico nicméně už prohlásil, že řecká krize jeho zemi nepoškodí, protože „Slovensko nedalo Řekům žádnou hotovost“. Estonský prezident Toomas Hendrick ale na svém Twitteru upozornil na to, že věřiteli Řecka nejsou jen banky. „Země eurozóny, které jsou chudší než Řecko, mohou ztratit až 4,2 % HDP,“ uvedl Hendrick.

V pobaltských zemích, jako jsou Estonsko, Lotyšsko a Litva, museli pro vstup do eurozóny zavést přísná úsporná opatření, která těmto chudým zemím pomohla překonat finanční krizi z roku 2008.

Estonsko původně s plánem na pomoc Řecku souhlasilo, nyní svůj postoj ale změnilo a ostatní státy eurozóny by podle něj měly zavést podobná úsporná opatření, která zvolil Tallin. „Estonci nerozumějí řeckému postoji. Jsme zvyklí šetřit a žít střídmě,“ uvedla šéfredaktorka estonského deníku Postimees Merit Kopliová. „Rozumím tomu tak, že řecký životní standard je vyšší než náš tady v Estonsku,“ komentovala situaci důchodkyně Maie Metsová. „Je přece normální, že lidé splácejí svoje dluhy,“ dodala.

Finanční krize zasáhla zvláště Lotyšsko, jehož HDP se za dva roky snížil téměř o čtvrtinu. Bankrot ale země odvrátila mezinárodní půjčkou ve výši 7,5 miliardy eur, jejíž podmínkou zároveň byly přísné škrty. „Pro Řeky nemám vůbec pochopení. Už dávno měli začít platit daně. Pokud chtějí peníze z Evropy, měli začít šetřit“ říká podnikatelka z Rigy Brigita Petersoneová, která se zároveň táže, jak je možné, že oni to vydržet museli, ale Řekové to nedovedou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…