Drtinová v ČT trápila Schwarzenberga kritickými dotazy. Kníže se rozčiloval

07.10.2013 19:29

Viditelně nachlazený – během rozhovoru dokonce jednou mohutně kýchl – dorazil na rozhovor ve veřejnoprávní televizi lídr pražské kandidátky TOP 09 Karel Schwarzenberg. Připustil surovost sociálních škrtů Nečasovy vlády, postavil se za projekt sKaret i za zavedení druhého pilíře důchodového pojištění. A nevyloučil povolební koalici se sociální demokracií.

Drtinová v ČT trápila Schwarzenberga kritickými dotazy. Kníže se rozčiloval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

V pořadu České televize Interview Daniely Drtinové exministr zahraničí a lídr pražské kandidátky TOP 09 Karel Schwarzenberg odmítl, že za špatný výsledek druhého pilíře penzijního systému může fakt, že se bývalá pravicová koalice na přípravě třetího pilíře nedohodla s opozicí. Podle Schwarzenberga ale „opozice neměla žádnou chuť se s námi dohodnout na kompromisu“.

Na námitku moderátorky, že opozice tvrdí to samé, své tvrzení nezměnil.

Uvedl také, že zavedení druhého pilíře do důchodového systému bylo nezbytností. „Opozice chtěla zachovat státní monopol, což byla zastaralá představa,“ podotkl Schwarzenberg.

sKarta byla prý životaschopná

Ministerstvo práce a sociálních věcí „patřilo“ v minulé vládě TOP 09. Na otázku, zda se strana poučila z neúspěšného projektu sKarty Schwarzenberg prohlásil: „Zrušení sKaret byla spíše politická demonstrace než rozumná myšlenka.“ Podle něj po úpravách mohla sKarta fungovat dále. „Nebyli jsme jediní, kdo při zavedení tohoto systému narazil na problémy,“ hájil postup exministra Drábka.  

Určité pochybení připustil při realizaci škrtů v sociální oblasti, které někdy byly prý až příliš „surové“.

Méně nemocničních lůžek a kvalitnější nemocnice

TOP 09 by podle Schwarzenberga i nadále prosazovala snižování počtů akutních lůžek v nemocnicích, zřejmě tedy i v rušení některých nemocnic. „Ve srovnání s jinými evropskými státy máme příliš lůžek,“ vysvětlil s tím, že by se měla zlepšit kvalita těch nemocnic, které by zůstaly. Důvodem je také to, že náklady na zdravotnictví se v posledních letech zvýšily kvůli vybavení drahými moderními přístroji. „Tudíž musíme omezit výdaje, kde to je možné, abychom financovali léčbu.“

Řeč přišla i na otázku daní. TOP 09 by chtěla zvýšit spotřební a majetkové daně, konkrétní čísla ale předseda TOP 09 rozzlobeně odmítal říct s tím, že nemá k dispozici přesná čísla, ta bude mít v případě, že „topka“ usedne ve vládě.

V závěru pořadu zcela nevyloučil možnost uzavření povolební koalice TOP 09 s ČSSD. Podmínil takové spojení tím, že by obě strany musely být vyrovnané co do počtu mandátů. Menší strany podle jeho zkušeností v koalicích trpí.

Schwarzenberg dále upozornil, že prezident Miloš Zeman zakázal sociálním demokratům takovou koalici uzavřít a „prezident má velký vliv na ČSSD“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…