Drtivá čísla: Babiš nahoře, Fiala o 20 procent pod ním. Rajchl ve Sněmovně a sílí

06.04.2023 17:24

Volby do Poslanecké sněmovny by podle nejnovějšího modelu agentury SANEP vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,1 %. Druhá by s obrovským odstupem skončila ODS s premiérem Petrem Fialou s 13,3 %. Z vládních stran by se do Sněmovny dostali už jen Piráti. Pokračuje naopak růst strany PRO pod vedením Jindřicha Rajchla, která by prošla do Sněmovny s 6,4 %.

Drtivá čísla: Babiš nahoře, Fiala o 20 procent pod ním. Rajchl ve Sněmovně a sílí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Podle březnového modelu agentury SANEP by volby do Poslanecké sněmovny aktuálně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,1 %, což znamená oproti únoru tohoto roku nárůst o 0,4 procentního bodu. „Hnutí ANO tak zůstává v současné době jednoznačně nejsilnější opoziční stranou a s velkým náskokem drtí všechny ostatní politické strany a hnutí na naší domácí politické scéně,“ píše SANEP na svých stránkách.

O téměř 20 % méně by si připsala druhá ODS, která by získala jen 13,3 %. Pro stranu premiéra Petra Fialy jde o další zhoršení o 0,2 procentního bodu oproti předcházejícímu měsíci.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34689 lidí
Z vládních stran by se do Sněmovny dostali už jen Piráti v čele s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem, kteří by zapsali zisk 9,9 %. „Piráti jsou jedinou stranou z vládní pětikoalice, které preference nadále rostou. Oproti únoru si tato strana připsala k dobru hned dva procentní body,“ informuje SANEP.

Čtvrtou pomyslnou příčku by nyní obsadilo hnutí SPD v čele s Tomiem Okamurou, a to se ziskem 9,6 procentního bodu, což je další zlepšení oproti únoru o 0,3 procentního bodu.

Posledním zástupcem, který by překročil pětiprocentní hranici, je strana PRO Jindřicha Rajchla se ziskem 6,4 %, což je zlepšení o 0,3 procentního bodu. „Rajchlovi se začíná dařit sjednocovat dosud roztříštěné hlasy nespokojených občanů, jejichž hlasy v minulých sněmovních volbách propadly,“ uvažují tvůrci volebního modelu.

Žádný jiný politický subjekt by se v současné době do Sněmovny nedostal, skončilo by tak hnutí STAN s ministrem vnitra Vítem Rakušanem, které by získalo 4,3 %, pětiprocentní hranici by nepřešla TOP 09 se ziskem 4,1 %. Pokračující pád zaznamenává KDU-ČSL, která by v případě samostatné kandidatury získala jen 3,4 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…