Druhé kolo ANO proti SPD: Komentátor Honzejk se shání po lázních. A Pehe a Džamila...

24.09.2022 20:31 | Ze sítí

Průběžné výsledky letošních komunálních a senátních voleb již leckde naznačují konečný stav a začínají se vynořovat první ohodnocení rozhodování voličů. Vůbec největší pozornost budí klání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) s někdejší Babišovou spolupracovnicí Janou Nagyovou (ANO). Exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková tento souboj vidí coby „referendum o Andreji Babišovi“ a do kandidátky se pořádně pustila. Výsledky v karlovarském obvodu pak neustál komentátor Petr Honzejk a místním voličům za podporu kandidátek ANO a SPD rovnou doporučil „lázně“.

Druhé kolo ANO proti SPD: Komentátor Honzejk se shání po lázních. A Pehe a Džamila...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Džamila Stehlíková

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
Z průběžných výsledků senátních voleb vyplývá, že po sečtení 75 % hlasů má největší šance na zisk nejvíce mandátů vládní koalice, která i přes propad starostů může získat až 22 křesel. Ze samostatných stran pak může slavit i nejsilnější sněmovní opoziční hnutí ANO, které má šanci na postup osmnácti senátorů.

U výsledků komunálních voleb je po sečtení podobného množství hlasů patrné, že nejvíce zastupitelských křesel utrží nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. Ze stran kandidujících samostatně jasně vyhrávají lidovci.

Strany vládní koalice v komunálních volbách zatím nedosahují zisků mandátů jako při minulých volbách a některá uskupení mají jen poloviční zisky, silně si ovšem pohoršilo také hnutí ANO, které podle předběžných výsledků samostatně může získat kolem čtyř stovek zastupitelských křesel, což by byl pouze čtvrtinový počet oproti minulým volbám.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Nejvíce sledovaný letošní souboj nabídl senátní obvod Jihlava, ve kterém se utkává současný předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s bývalou asistentkou Andreje Babiše Janou Nagyovou (ANO).

Po sečtení téměř 93 procent hlasů v tomto obvodě vede Vystrčil s 18 671 hlasy (45,50 %) nad Nagyovou o přibližně patnáct procent. Kandidátka hnutí ANO podle předběžných výsledků utržila 12 571 hlasů, což je 30,63 procenta z celkového počtu.

Ostře sledované klání v Jihlavě neuniklo například komentátorovi Jiřímu Pehemu, jenž připomíná zapojení Nagyové do kauzy Čapí hnízdo a vytasil se s názorem, že by výsledek v tomto obvodě mohl rozhodnout, zdali se šéf ANO rozhodne jít do prezidentské volby. „Babiš udělal ze senátního klání v Jihlavě mezi Milošem Vystrčilem a spoluobžalovanou v kauze Čapí hnízdo Janou Nagyovou test svých vlastních šancí pro prezidentskou kandidaturu. Nagyová má v prvním kole trochu víc než ANO ve volbách do Poslanecké sněmovny,“ komentoval.

Exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková je zřejmě podobného názoru. Senátní volby v Jihlavě jsou podle ní „referendem o Andreji Babišovi“.

I ona neopomněla dění kolem soudního líčení s Babišem a Nagyovou kolem Čapího hnízda. „Nagyová se dokonce přiznala, že podváděla. Pro ANO je schopnost podvádět nejlepší kvalifikací do Senátu,“ uhodila na kandidátku.

Novinář a ekologický aktivista Jakub Patočka již má jasno v tom, že je rozhodnuto. Děsí jej však to, že Nagyová získala také nemalý počet hlasů. „Vystrčil samozřejmě nakonec v Jihlavě vyhraje, ale sama skutečnost, že je tu sedm tisíc lidí schopných volit Nagyovou, je prostě otřesný obrázek nejen o úrovni politické kultury, ale také o stavu levice neschopné nabídnout tu lidem nějakou kloudnou alternativu,“ míní o klání mezi kandidátem ODS a kandidátkou ANO.

„Koukám na průběžné výsledky senátních voleb z Jihlavska a aspoň že si to tam Babiš důkladně projel, když už to tam se spoluobžalovanou Nagyovou takhle projel,“ má jasno nad vítězem i novinář a komentátor Petr Honzejk.

Vůbec se pak neslaví v hnutí SPD Tomia Okamury, jelikož to může letošní volby považovat za neúspěch, jelikož podle průběžných výsledků strana má šanci získat pouze lehce přes stovku zastupitelských křesel, což je o padesát méně než u předchozích komunálních voleb v roce 2018.

V klání o Senát pak SPD sleduje, zdali nedojde ke zvratu v karlovarském obvodu. Kandidátka SPD Eva Chromcová tu zápasí o druhé místo se starostou Hroznětína Martinem Malečkem (za VOK) a oba kandidáti se neustále přeskakují kvůli rozdílu v řádech desetin procenta hlasů.

Napínavý souboj na Karlovarsku komentátor Honzejk nevidí rád, jelikož by v případě úspěchu Chromcové mohla do druhého kola jít s kandidátkou ANO Věrou Procházkovou. „Jestli vydrží průběžně výsledky, tak v Karlových Varech v druhém kole nastoupí proti sobě borkyně z ANO a SPD. Místní demokraticky smýšlející voliči budou asi potřebovat do lázní...,“ ohodnotil výběr voličů na Karlovarsku Honzejk.

Do neúspěchu SPD se strefují i lidovci, kteří jsou v komunálních volbách nejúspěšnější ze všech parlamentních stran, a Okamurovi vrátili námitky nad jejich účastí v předvolebních debatách.

Neúspěch cítí i Piráti, kteří by mohli ztratit svoji baštu v Praze. V české metropoli totiž až přibližně čtvrtinový zisk všech hlasů získala koalice SPOLU pro Prahu stran ODS, TOP 09 a KDU-ČSL a hnutí ANO je s téměř dvaceti procenty na druhém místě, čímž se Pirátská strana propadá na třetí příčku s osmnácti procenty hlasů.

Nepříliš nadšený je však i pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib, jenž se obává, že se SPOLU pro Prahu rozhodne jít do koalice s hnutím ANO, a odsunou tak Piráty do opozice.

Prounijní aktivista a zastánce přijmutí eura David Antoš se takovéhoto scénáře dosti bojí a doufá, že se na pražský magistrát dostane také koalice SPD, Trikolora, Hnutí PES a nezávislí společně pro Prahu a toto dění zvrátí. „Kdy naposledy jste ve volbách drželi palce Putinovým fašistům...?“ vyjádřil se ke svým obavám, že stranám vládní koalice SPOLU bude k většině v Praze stačit spolupráce s opozičním ANO. Dodává, že se může stát, že se obě uskupení spojí i přes úspěch SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…