Drzost. Mám děkovat rudým, že mě nepopravili, píše Doležal k ÚSTRu

16.04.2013 7:56

Tahanice kolem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) vypadá na první pohled jako zápolení mezi pravicí a levicí. Dnes ÚSTR ovládá ČSSD, protože má většinu v Senátu. Její rada odvolala ředitele a jmenovala nového. Poté došlo k menším personálním změnám. Vše pod heslem depolitizace, ale nestalo se tak poprvé, jak připomněl politolog Bohumil Doležal v Lidových novinách.

Drzost. Mám děkovat rudým, že mě nepopravili, píše Doležal k ÚSTRu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

V době vzniku ÚSTRu totiž měla v Senátu převahu pravice. Podle toho vypadalo i složení vedoucích orgánů. Pak ale nastala kauza se slavným spisovatelem, který kdysi někoho udal. Na veřejnost o tom unikly údaje z ústavu. Rozpoutala se debata, zda se ÚSTR míchá do politiky a zda může zveřejňovat takové údaje o celebritách. Tehdejší ředitel dostal padáka až za nějaký čas, protože se distancoval od pochybení svého pracovníka. Z toho vyplývá, že to, co se děje dnes, není žádná dramatická změna.

Nemělo by být ale zastřeno, že pod heslem depolitizace proběhl politický zvrat. Ředitel byl odvolán kvůli tomu, že není odborník (historik). Na uvolněné místo ale byla dosazena polonistka.

Režim se proměňoval, ale vždy byl hnusný, utlačovatelský a nelidský

Doležal pak zásadně nesouhlasí s tvrzením historika a člena rady ústavu Jana Bureše. Podle dochází k rozporu s poznatky politologie, když se celé období 1948 až 1989 považuje za totalitní režim.

Politolog Doležal připouští, že se režim proměňoval, ale připomíná, že to vždy bylo zřízení „hnusné, utlačovatelské a nelidské“.

Můj život 1948-1989 prý neodpovídá vědeckým poznatkům. To je drzost

„Mám mu snad být vděčný za to, že nás už nemučili a nepopravovali, jen vyhazovali ze zaměstnání, ničili naši práci a v případě potřeby některé taky zavírali?“ ptá se ve svém článku pro Lidové noviny a dodává: „Pan Bureš se mne pokouší přesvědčit, že můj život v letech 1948-1989 neodpovídá nejmodernějším vědeckým poznatkům. Považuji to za drzost.“

Smyslem této vědeckosti je možná vytvoření alibi pro ty, kteří měli na všech zločinech minulého režimu podíl. Někteří to dělali z idealismu, což je ovšem nijak neospravedlňuje. V konání většiny ale vždy byl idealismus smíchaný se zbabělostí a darebáctvím.

ÚSTR podstoupil normalizační proces

Podle Doležala došlo v ÚSTRu k procesu, který se běžně nazývá normalizace. Prý je to jen jedna z řady událostí, k nimž došlo po nástupu Miloše Zemana do úřadu prezidenta. Zvítězil přesvědčivě v přímé volbě. Z výkonu své funkce je neodpovědný a na výjimečné případy není odvolatelný. To otevírá cestu k významné změně ve vládnutí.

Prezident v inauguračním procesu vyhlásil boj médiím, či jejich podstatné části. Mezi své neformální poradce přibral organizace jako Klub českého pohraničí a Vlastenecký výbor. Zároveň si povolal ředitele BIS a nejvyššího státního zástupce. „Je to jen shoda okolností? Symbolika? Nebo něco víc?“ zajímá se Doležal.

Ani jediná osoba neutrousila na obranu politických svobod ani slovo

Významní političtí a ústavní činitelé jsou k dění na Hradě lhostejní anebo je otevřeně podporují. Občané by se podle toho měli zařídit. Někdo by totiž mohl připomenout slova, která napsal americký velvyslanec v Praze Steinhardt krátce po převratu v únoru 1948.

„Z amerického hlediska se zdá být opovrženíhodné, že s výjimkou několika studentů ani jediná osoba, od prezidenta republiky po nejposlednějšího občana, neutrousila na obranu svých politických svobod ani slovo,“ zhodnotil tehdejší události.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…