Důchodce Balda? Ne! Migrant z Iráku zadržen za útok na vlak. Naštěstí to byl trouba

28.03.2019 11:18

Agentura APA informovala o úspěchu rakouské policie, které se ve Vídni podařilo zadržet Iráčana podezřelého ze spáchání dvou teroristických útoků na vysokorychlostní vlaky v Německu. Podezřelý muž se statusem uprchlíka zjevně sympatizoval s teroristickou organizací Islámský stát. Rakouská prokuratura uvedla, že ve vlacích nikdo nepřišel o život jen díky technické chybě. Právník Tomáš Tyl na Facebooku poukazuje na zjevné podobnosti případu s činy příznivce SPD Jaromíra Baldy.

Důchodce Balda? Ne! Migrant z Iráku zadržen za útok na vlak. Naštěstí to byl trouba
Foto: Jindřich Berounský
Popisek: Železniční doprava, ilustrační foto

Dvaačtyřicetiletý Iráčan je podezřelý, že spolu s několika dalšími osobami loni v říjnu natáhl ocelové lano mezi sloupy trakčního vedení nad kolejemi u bavorského městečka Allersberg, po kterých jezdí vysokorychlostní vlaky na trase z Mnichova do Norimberku. Na koleje navíc připevnili dřevěné klíny, které měly přispět k vykolejení soupravy. Lano bylo ovšem příliš slabé, takže pouze poškodilo čelní sklo projíždějícího rychlovlaku a přetrhlo se, aniž by došlo k vykolejení soupravy.

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí

V druhém případě z loňského prosince odhalili drážní zaměstnanci poškození trakčního vedení u kolejí mezi berlínskými nádražími Karlshorst a Wuhlheide. Přetržené bylo kotevní lano, poškozen byl i jeden z kabelů. Policie tehdy hovořila o „nebezpečném zásahu do provozu železnice“.

Vídeňská prokuratura uvedla důvody podezření na terorismus: „V blízkosti míst činu se našly texty v arabštině a vlajka takzvaného Islámského státu, které jsou důvodem, proč jsme pojali podezření na terorismus.“ Podle listu Kurier policii na stopu Iráčana přivedly právě texty nalezené na místě činu. Jejich autora vypátrali pomocí použité tiskárny.

Rakouská média pak se zadrženým Iráčanem spojují také třetí incident na železnici z letošního února, kdy někdo na koleje mezi Dortmundem a Münsterem na západě Německa položil betonové bloky a pneumatiku. Vlak tehdy překážky prorazil.

Zadržený Iráčan čelí obvinění z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, těžkého poškození věci s teroristickým motivem a členství v teroristické organizaci. V případě, že bude uznán vinným, hrozí mu až doživotí. Muž se podle prokuratury k činům, které mu jsou kladeny za vinu, již přiznal, odmítá ale, že byl jeho motiv teroristický.

Iráčan byl podle Kurieru patnáct let v irácké armádě a v Rakousku má přiznaný status uprchlíka. V minulých dnech, podle listu, vyzýval k pomstě za teroristický útok na mešity v novozélandském městě Christchurch, při kterých 28letý Autralan zabil 50 lidí.

List Kurier rovněž uvedl, že zadržení Iráčana souvisí s páteční policejní razií v okolí Frankfurtu nad Mohanem, při které bylo zadrženo 11 lidí podezřelých z terorismu. Německé státní zastupitelství tehdy uvedlo, že skupina mužů ve věku 20 až 42 let je podezřelá z plánování teroristického útoku, který chtěli spáchat pomocí automobilu a střelných zbraní a zabít při něm co nejvíce „nevěřících“.

„Aha. A můžu mít otážečku?! Takže ten pošahanej děda, co kácel stromy, aby vykolejil vlaky a jde sedět na 4 natvrdo, tak vlastně zas asi tak moc nestrašil?! Jako sorry, ale to je docela blbý, ne?!“ napsal v souvislosti s tímto případem právník Tomáš Tyl na Facebooku a poukázal tak na zjevné podobnosti případu s kauzou příznivce SPD Jaromírem Baldou, jenž byl na začátku tohoto roku obžalován ze spáchání teroristického útoku na dva osobní vlaky na Mladoboleslavsku. Balda předloni pokácel dva stromy na železniční koleje a v okolí pokácených stromů zanechal letáky se zvoláním „Alláhu akbar!“ a obdobné tiskoviny pak rozesílal do schránek a rozvěšoval na veřejných prostranstvích. Soud jej proto uznal vinným také i z vyhrožování teroristickým trestným činem. Balda chtěl svými činy u lidí vyvolat strach z muslimských migrantů. Soud Baldu poslal na čtyři roky do vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…