Důchodci, čtěte! Převratné téma, které PL vytáhly na světlo již před pěti lety, se možná pohne. Jde o vaše penze

15.02.2019 11:30

KAUZA Dluh státu vůči starším občanům roste. V součtu to od roku 1990 již vychází na několik miliard korun. ParlamentníListy.cz o problému psaly již před pěti lety, ale od té doby se v podstatě nic nezměnilo. Poznatky matematika z Podůlšan Karla Zítka jen vzali za své někteří čeští poslanci. Prezident spolku Senioři České republiky Vladimír Dryml vše potvrdil s tím, že jde o stav, který státu vyhovuje a tak se jej nesnaží moc rychle řešit.

Důchodci, čtěte! Převratné téma, které PL vytáhly na světlo již před pěti lety, se možná pohne. Jde o vaše penze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodce na nábřeží u Vltavy - ilustrační foto

"V závěru minulého roku zaznělo, že se jedenačtyřiceti poslancům něco nelíbí na valorizaci důchodů. Nikde ale již nezaznělo, o co se má přesně jednat, v čem že jsou ukryty ony peníze a proč má jít o miliardy. Nejedná se o to, zda stát valorizuje dost a nemá víc. Jde o to, že stát jednomu důchodci zaplatí něco, co jinému ne a vzniká tak mezi nimi neodůvodněný rozdíl. Je tak porušeno základní lidské právo na rovnost občanů před státem a jeho zákonem," říká matematik z malé vesnice Podůlšany v Pardubickém kraji Karel Zítek. Na problém přišel, když přepočítával dávku pro invalidní manželku.

Penzijní tunel

Anketa

Podporujete přijetí eura? (Hlasování od 12.2.2019)

8%
92%
hlasovalo: 13416 lidí
„V Česku se nevyplácí důchody na kalendářní období, jako všude v Evropě, ale na klouzavý měsíc. Na ten se důchody vyplácí i na Slovensku, ale tam zde popisovanou chybu již odstranili před patnácti lety. U nás má každý důchodce výplatní termín jiný. Jeden bere čtvrtého, jiný až čtyřiadvacátého dne v měsíci. Právě ten druhý je tudíž okraden na valorizaci důchodu, neboť důchody se u nás nevalorizují od prvního ledna jako třeba státní mzdy, ale od lednového výplatního termínu,“ vysvětlil již dříve Zítek. Živnostník v oboru výpočetní techniky na tenhle "penzijní tunel" přišel už před třiadvaceti lety, kdy jeho žena dostala první výplatu invalidního důchodu. A už dlouhá léta se kvůli tomu soudí.

V současnosti, jak sdělil ParlamentnímListům.cz, zmíněných jedenačtyřicet poslanců podalo návrh k Ústavnímu soudu, aby valorizaci "od splátky důchodu splatné v lednu" zrušil. Kvůli současnému stavu totiž někteří důchodci letos nedostali na leden víc o devět set, ale třeba jen o dvě stě čtyřicet korun. U důchodců, kteří jsou v důchodu již od roku 1990, může tento rozdíl podle Zítka dnes snadno činit i více než sedm tisíc korun. Když pak takový průměrný dluh u jedince vynásobíme počtem důchodců v Česku, dostaneme se snadno k miliardovým částkám. Legislativa by proto měla být upravena tak, aby byly všem důchodcům valorizovány důchody od společného data, tedy od prvního ledna. "Bojuju za to již skoro čtvrt století a letos by se to konečně i díky skupině poslanců a článkům v Parlamentních listech, co věc objasňují, mohlo povést," dodává matematik.

Chyba v zákoně

Anketa

Jste pro vyšší zdanění zisků zahraničních firem v Česku?

98%
2%
hlasovalo: 12054 lidí
„Každý důchodce, kterému ČSSZ vyplácí důchod, obdrží během ročního období dvanáct splátek ve výši odpovídající valorizaci. Postup výplat důchodů je upraven právní úpravou, podle níž se ČSSZ musí řídit,“ dozvěděly se ParlamentníListy.cz před pěti lety od Jany Buraňové, ředitelky odboru komunikace České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), která některé důchody vyplácí. "Oni stále tvrdí, že všichni důchodci všechno dostanou a jen někteří o něco později než jiní a tak mezi nimi rozdíl není. To prostě není pravda," doplňuje Zítek s tím, že chyba v zákoně nejspíš nevznikla úmyslně, ale z nevědomosti.

A k tomu ještě dodává: „Důchodci musí dostat peníze podle stejných pravidel ne za rok, ale na rok, neboť jedině to zaručí jejich rovnost. Stát tvrdí, že všichni nakonec všechno dostanou, ale na otázku 'Kdy bral nebo bude brát důchodce vyplácený ČSSZ s výplatním termínem čtyřiadvacátého dne v měsíci valorizaci roku 2019 na dny od prvního do třiadvacátého ledna 2019?' ještě nikdo odpovědět nedokázal“. Dnem účinnosti usnesení vlády o valorizaci roku 2019 tak nebyl první leden, ale pro důchodce vyplácené ČSSZ až jejich lednový výplatní termín.

"Bohužel to vše je pravda a jde o nedostatek, který se měl již dávno odstranit. Státu a ČSSZ tento stav vyhovuje, takže se ho nesnaží nějak promptněji řešit. Nicméně Senioři České republiky velmi stojí o to, aby valorizace důchodů byly pro všechny od prvního ledna," prohlásil prezident spolku Senioři České republiky Vladimír Dryml. Ostatně důchodcům z řad vojska, policie a vězeňské služby, kteří pobírají důchod na měsíc kalendářní a nikoli klouzavý, takto vypláceny důchody jsou a tak při valorizaci „od splátky důchodu splatné v lednu“ není problém, neboť se to u nich tím pádem děje vždy od prvního ledna. Většinu důchodů ale vyplácí ČSSZ a u nich je vše tak, jak je výše popsáno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …