Zkušený šéfkuchař Petr Ocknecht v rozhovoru pro Seznam.cz vychvaluje pojídání hmyzu. „Hmyz je mnohem lépe chovatelný než ostatní dobytek. Když si dáte misku hmyzu, tak tam máte všechno, co potřebujete, abyste se vyživili. Když si ale dáte steak, tak se najíte, ale pořád vám budou ty látky chybět,“ sdělil. Ve hmyzu je podle něj mnoho látek, které Čechům chybějí.
„Vezměte si, že kráva potřebuje hektar, aby mohla růst, a na steak přitom čekáme dva roky. Musejí tam být zemědělec, řezník, popřípadě nějaký kuchař. To je pět lidí na jedno jídlo,“ dodal Ocknecht. Když si ale podle Ocknechta vezmete například deci cvrčků, můžete je chovat doma v bedýnce, stačit jim budou zbytky. „Vy nic nevyhodíte a potom ještě sníte ten hmyz. Takže je to ekologičtější. Hmyz navíc nepotřebuje tolik prostoru co ten dobytek. Vyživíte se. Netvrdím, že budete nasyceni, ale vyživíte se,“ uvedl svůj názor. „My dnes již víme, jak hmyz připravit, aby byl hygienicky vhodný pro člověka. Když se dodrží přesně postup, je hmyz pro člověka neškodný,“ doplnil.
Hmyz bude podle Ocknechta představovat obrovský boom i v Česku. Na druhé straně ale mohou přijít i jednotlivci, kteří se z toho budou snažit udělat „kšeft“. První schválený hmyz v Česku by podle Ocknechta měl být moučný červ. Nejoblíbenější ale prý bude cvrček.
A kdo bude v Česku cílovou skupinou? Podle Ocknechta by jí mohli být například chudí, čeští důchodci. „Populace stárne. Zemědělské plochy ubývá. Maso a všechno zdraží. Důchodci nebudou mít podle všeho takové prostředky, aby si mohli dovolit alespoň jednou týdně červené maso, které člověk potřebuje jako všežravec,“ uvedl Ocknecht. Navrhuje tak, aby důchodci jedli například hmyzí koncentrát. „Dostanou do těla všechno, co budou potřebovat, a zároveň nebudou strádat tak, jako když stravu šidí o jídla, která si již nemůžou dovolit,“ doplnil.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: jok