Důchodová komise projedná návrhy k dorovnání nižších penzí žen

03.05.2019 6:10

O opatřeních ke srovnání nižších penzí žen s vyššími penzemi mužů by měla dnes jednat důchodová komise. Zabývat by se měla hlavně návrhem na zavedení fiktivního výdělku za dobu péče o dítě, prodloužením takzvané vyloučené doby a sdílením důchodových nároků obou partnerů.

Důchodová komise projedná návrhy k dorovnání nižších penzí žen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Komise pro spravedlivé důchody, v níž jsou čtyři desítky poslanců, senátorů, úředníků, expertů a zástupců odborů, zaměstnavatelů či seniorů, se sejde potřetí. O dorovnání nižších penzí žen jednala už minule. Diskutovala o několika variantách. Většina se shodla na třech návrzích, které mělo ministerstvo práce rozpracovat. Patří mezi ně zavedení fiktivního vyměřovacího základu za dobu péče o dítě, sdílení důchodových nároků partnerů a prodloužení vyloučené doby do devíti let věku dítěte. Na asignaci pojistného, rozdílné valorizaci, nové dávce či státním příspěvku pro pečující většinová dohoda nebyla.

Ženy pobírají ve stáří méně než muži. Na konci prvního čtvrtletí podle údajů České správy sociálního zabezpečení průměrný důchod seniora činil 14.697 korun a seniorky 12.182 korun. Podle analýzy ministerstva práce za třetinu rozdílu může to, že ženy odcházejí podle počtu vychovaných dětí do důchodu dřív. Odpracují tak méně let a odvedou menší částku. Ze dvou třetin jsou pak na vině nižší výdělky žen. V průměru vydělávají o pětinu méně než muži.

Zadání a způsob práce komise kritizovali někteří opoziční politici i ekonomové. Podle nich je nutné věnovat se hlavně zajištění udržitelnosti penzí do budoucna. Lidé nad 65 let tvoří necelou pětinu obyvatel, na počátku 40. let by to měla být zhruba čtvrtina a od 60. let kolem 29 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…