Důchodová reforma by mohla zvýšit relativní chudobu

09.03.2012 19:45

Vládou zvažované zmrazení penzí či změna způsobu jejich valorizace by mohla dostat mnoho lidí, a to nejenom důchodců, pod hranici relativní chudoby. Uvádí to studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA), který působí při CERGE-EI.

Důchodová reforma by mohla zvýšit relativní chudobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Relativní chudoba je definována jako dosažení maximálně 60 procent nejčastějšího příjmu ve společnosti. Počet osob, které žijí pod touto hranicí, vyjadřuje relativní míru chudoby.

Ohroženy jsou ženy nad 64 let

Studie uvádí, že v domácnostech, v nichž je alespoň jeden člověk nad 61 let pobírající starobní důchod, by vzrostl počet tzv. chudých osob z 3,6 procenta na pět procent.

"Větší nárůsty chudoby lze očekávat v domácnostech osaměle žijících důchodců nad 64 let, především žen, kde by podíl pod hranicí chudoby vzrostl z 13 procent na 20,8 procenta," uvádí studie dopady střední varianty úsporných opatření, kterou považuje za nejpravděpodobnější.

Na domácnosti starobních penzistů, kteří nežijí samostatně nebo mají k dispozici další příjem, by byly dopady "výrazně menší". Autoři studie připomínají, že "relativní míra chudoby v ČR stále patří k nejnižším na světě a je tomu tak i v případě důchodců".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…