Dufek dal Kalouskovi knihu. Dám vám za to hodinky, poděkoval ministr

06.05.2012 13:07

V pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi diskutovali ministr financí Miroslav Kalousek a předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Na ničem se neshodli – podle Kalouska odboráři dělají politický nátlak, nechtějí jednat a nechápou, že se musí šetřit. Dufek má zase za to, že vláda chce jen škrtat a nepřemýšlí.

Dufek dal Kalouskovi knihu. Dám vám za to hodinky, poděkoval ministr
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

„Když slyšíte to, co se říká na těch demonstracích, to nejsou odborářské požadavky. To nejsou sociální požadavky. To jsou požadavky politické,“ prohlásil Kalousek. Je přesvědčen o tom, že otázka, zda budou nebo nebudou předčasné volby, je otázka pro Poslaneckou sněmovnu. „To je jistá reminiscence na jisté období,“ tvrdí ministr. „Já to slovo okupace jako první nepoužil,“ dodal s odkazem na rok 1968.

Odbory? Brutální politická síla

„Tady vyhrály volby úplně jiné strany a ty měly být pověřeny sestavením vlády. To se ve spojitosti s Hradem nestalo,“ řekl Dufek. Odmítl, že by šlo odborům o politiku, ale každý má právo se během volebního období vyjadřovat. „Je velký rozdíl mezi nesouhlasem a protesty a mezi výrokem o paralyzování země a vynucování toho, aby odešla vláda. To není protest, to je brutální politická síla, která se snaží dosáhnout toho, aby v době volebního období byly přepsány výsledky,“ uvedl Kalousek.

„My jsme z tripartity odešli, protože s vládou se nedalo jednat. Hned k tomu dodávám, že o některých věcech jsme jednali s panem ministrem,“ vysvětlil Dufek, proč odbory nechtějí s vládou mluvit. „Není pravda, že nechceme jednat a nehledáme kompromisy. Ty lze ale najít jen tehdy, že si lidé u stolu sednou a shodnou se na tom, že prostě není více peněz, než je,“ nesouhlasil Kalousek.

Schodek by měl být 100 miliard

Zemědělci chtějí protestovat proti rušení zelené nafty, ne všichni však chtějí blokovat silnice, protože je to podle nich jen ubližování veřejnosti. „Já jsem přesvědčen, že správná politika jsou rovné podmínky. Pohonné hmoty používají i jiní pracovníci než zemědělci,“ říká Kalousek. Zelená nafta je proto podle něj nespravedlivá výjimka. „Já nechci hledat kompromis. To je přesně ukázka toho, že když se vláda rozhodne, tak o tom se nejedná,“ zlobil se Dufek.

Kalousek jednoznačně odmítl, že by tímto vláda ohrozila konkurenceschopnost českého zemědělství. Například na Slovensku zelenou naftu také zrušili a žádné problémy to podle ministra nepřineslo. Je přesvědčen o tom, že zemědělci mají jiné výhody oproti Evropě, jako je například cena zemědělské půdy.

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že stavba justičního paláce v Brně byla předražená a uložil Krajskému soudu v Brně pokutu dvě miliardy. „Ministr financí nemá pravomoc tuto sankci nijak zmírnit,“ říká Kalousek. „Tady musí být jednoznačná osobní odpovědnost těch, kteří tu stavbu zajišťovali,“ uvedl Dufek s tím, že by se touto otázkou měla zabývat policie.

Kalousek také představil podobu rozpočtu pro příští rok. „Schodek státního rozpočtu ve výši 100 miliard za předpokladu, že prosadíme všechna ta opatření ve výši 56 miliard, která budou muset projít Poslaneckou sněmovnou,“ předpokládá Kalousek. Dufek poté věnoval Kalouskovi knihu o hospodářském zázraku v Izraeli. „Děkuji moc, já vám za to dám nějaké pěkné hodinky,“ rýpl si Kalousek do Dufkových drahých hodinek, o kterých informoval bulvární tisk.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…