Důl Paskov možná uzavřeme na konci roku, není to definitivní, zaznělo z OKD

20.07.2016 17:53

Důl Paskov by mohl být uzavřen již koncem tohoto roku. Žádné definitivní rozhodnutí však nepadlo. I to řekl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu generální ředitel společnosti OKD Dale Ekmark.

Důl Paskov možná uzavřeme na konci roku, není to definitivní, zaznělo z OKD
Foto: OKD
Popisek: OKD

„Je to mnohem větší věc, než jakou jsem kdy v minulosti dělal. Je to ale nejlepší práce v mém životě, mám tu skvělý tým,“ uvedl ke své současné pozici Ekmark. Následně zmínil, že v nynější době je důležité se bavit o udržitelnosti hornických firem. „Jde o systémový problém celého odvětví. I v USA mnohé padají do insolvence,“ zmiňuje generální ředitel.

„Je také výrazný rozdíl mezi polským a českým hornickým průmyslem. A to především kvůli vlastnictví, kdy v Polsku mnohé doly vlastní stát nebo je alespoň dotuje. Nic takového tady nemáme,“ podotkl Ekmark.

„Naše náklady jsou nyní takové, že je nemůžeme dostatečně rychle snižovat. V období dubna a května jsme bohužel zjistili, že od mateřské společnosti nezískáme finance, od vlády jsme se také podpory nedočkali, takže proto jsme se rozhodli jít do insolvence,“ zmínil Ekmark. Úvěr od vlády, který nyní OKD požaduje, by byl podle Ekmarkových slov zajištěn majetkem společnosti. „Nemám teď přesná čísla, dáváme nyní dohromady, jaká je insolvenční podstata,“ říká generální ředitel. Jestli bude na výplaty za červenec a srpen, nebyl v současné době Ekmark, jenž v minulosti řídil obří důl na diamanty, schopen sdělit.

Ekmark také pohovořil o reorganizačním plánu společnosti. „Jedna věc je, co navrhneme my jako management, druhá věc je, co výbor schválí,“ popsal. A hovořil také o navýšení cen uhlí. I dvě až čtyři procenta navýšení cen uhlí by společnosti podle jeho slov pomohla. „Je to citlivé. Skutečně by stačil 0,4% nárůst. Takový nárůst se však v současné době neočekává, až po roce 2017,“ říká. Model i přesto postupně počítá s uzavíráním dolů, ke kterému by mělo dojít v letech 2023–2024. 

„Začínáme dělat všechny potřebné kroky k uzavření Dolu Paskov. Paskov je finančně velmi náročný. Rádi bychom ho uzavřeli na konci roku 2016. Žádné konečné rozhodnutí ale zatím není. Ohledně dalších dolů je to stejné. Máme připravený nějaký finanční model a podle toho se rozhodne,“ podotkl. Okamžitá likvidace dolů by podle jeho slov prospěla jen malému množství lidí, z toho důvodu preferuje takzvané měkké přistání. S výraznějším propouštěním letos však nepočítá. 

K bývalému vedení společnosti se nechtěl vyjadřovat. „Nemám čas se zabývat tím, co se dělo v minulosti. Abychom věděli, co se odehrálo, zadali jsme si forenzní audit. Ale nyní nemám bližší odpověď, ani k rozprodeji majetku,“ sdělil. 

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…