Ďurička propustili z basy. A zakázali mu „chlast“

30.10.2017 13:50

Státní zástupce dnes u Okresního soudu v Karviné navrhl propuštění z vězení Bohumíra Ďurička, který byl odsouzen k 12,5 roku vězení za vraždu syna provozovatele pražské Matějské pouti, Václava Kočky mladšího. O propuštění odsouzený požádal po vykonání dvou třetin trestu. Zprávu přinesla ČTK.

Ďurička propustili z basy. A zakázali mu „chlast“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz

Žalobce ale opuštění věznice podmínil absolutní abstinencí, zákazem držení střelné zbraně a spoluprací s probačním úředníkem. Zkušební dobu navrhl na sedm let. Propuštění žádala i advokátka obžalovaného.

Žalobce uvedl, že obžalovaný má v zátěžových situacích sklony páchat trestné činy, a dodal, že měl v minulosti problémy s alkoholem.

„Resocializaci snižují jeho povahové rysy,“ uvedl. Řekl ale také, že výkon trestu plní svůj účel. „S ohledem na všechny vyslechnuté svědky, na to, že resocializace je možná a že odsouzený přehodnotil životní postoje, lze žádosti vyhovět,“ řekl žalobce.

Zkušební dobu by stanovil na sedm let. Propuštění chce podmínit vynecháním alkoholu a drog, bezproblémovou spoluprací s probačním úředníkem i tím, že se Ďuričko zcela vyhne kontaktu s rodinou zavražděného. V podobném duchu se vyjádřila i advokátka odsouzeného.

Vražda se stala v roce 2008 v pražské restauraci po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se dostali do roztržky, při které Kočka hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň a na svého protivníka třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný.

Znalkyně: Ďuričko může být nebezpečný, pokud bude pít alkohol

Ďuričko může být na svobodě nebezpečný, pokud bude pít alkohol a vlastnit zbraň. U karvinského soudu to dnes řekla psycholožka Michaela Mrowetz Bartáková.

„Resocializace je možná. Při vlivu alkoholu a držení zbraně se ale snižuje. Pokud bude abstinovat, riziko recidivy se posunuje do středního pásma,“ uvedla znalkyně. Podle ní náprava obžalovaného dosáhla pobytem odsouzeného ve vězení maxima, při pobytu na svobodě by mohla pokračovat. Na druhou stranu varovala, že odchodem z vězení se sníží motivace odsouzeného se napravit.

O propuštění požádal odsouzený hoteliér po uplynutí dvou třetin trestu. Tvrdí, že činu lituje a že chce pomáhat společnosti i poškozeným. Slíbil také, že by se na svobodě zdržel pití alkoholu a nebude vlastnit zbraň.

Důvodem, proč soud nařídil dnešní výslech dvou znalců, psychologů, jsou rozpory v jejich znaleckých posudcích. Zatímco znalkyně objednaná soudem má pochybnosti o nápravě odsouzeného a jeho případné nebezpečnosti pro společnost, znalec najatý obhajobou je zcela přesvědčený o opaku.

Podle něj Ďuričko patří na svobodu, jedině tak může být dokončena resocializace, a dávno není pro nikoho nebezpečný. Znalce obhajoby soud vyslechne po výpovědi psycholožky.

V posudcích se také uvádí, že osobnost odsouzeného je narcistická a má zvýrazněnou egocentrickou složku. Je údajně také teatrální, labilní a povrchní.

Vězeňský vychovatel už dříve u soudu uvedl, že z Ďurička se postupně stal bezproblémový vězeň. Zpočátku podle něj neplnil povinnosti a měl nepřiměřené požadavky, postupně se ale jeho postoj změnil. Změna v Ďuričkově chování nastala v roce 2011. „Výkon trestu splnil svůj účel,“ řekl vychovatel. Vězeňská komise proto jeho propuštění doporučila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…