Duše pravdy a lásky ovládla lež a nenávist. Tolik propagandy jako po Brexitu jsem neviděla od doby, kdy šli od válu komunisté, píše ekonomka

01.07.2016 14:09

Pravda a láska se přežila. Teď frčí lež a nenávist. To konstatuje ve svém blogu na serveru iDnes.cz ekonomka Markéta Šichtařová.

Duše pravdy a lásky ovládla lež a nenávist. Tolik propagandy jako po Brexitu jsem neviděla od doby, kdy šli od válu komunisté, píše ekonomka
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

„Brexit mě dlouho bavil. Tolik legrace v politice i ekonomice jsme si neužili snad léta. Ale pak se něco zlomilo. Najednou se legrace podivně vypařila a zbyl jen pocit totálního zhnusení,“ uvedla Šichtařová. Podle ní je však Brexit právě tou fackou, kterou EU potřebovala. 

„Pořád věřím, že hlasování o Brexitu bylo začátkem dlouhé série událostí, které EU postupně přetransformují do jiné podoby. Dost možná se ‚tvrdé jádro‘ EU ještě víc politicky semkne, zatímco okrajové části EU naopak postupně odpadnou – aby pak jedni i druzí nakonec byli vlastně spokojenější. Koneckonců, ono to dokonce na tenhle scénář už i začíná vypadat. Jak státy, které touží po větší politické integraci, tak ty druhé, se totiž skutečně, povzbuzeny Brexitem, začínají poněkud radikalizovat,“ dodala Šichtařová. Stojíme tak na ohromné dějinné křižovatce, a to na největší, na jaké Evropa stála od konce 2. světové války. 

Zrod nového uspořádání však podle ní provázejí podivné porodní křeče. „Podivné, protože jejich podstatou je nenávistnost, mstivost a v některých případech i hloupost. Stačí sledovat zprávy i sociální sítě. Tolik propagandy a čistokrevných lží si pamatuji naposledy v roce 1989,“ dodala Šichtařová a všímá si například údajného propadu libry. 

Původní text ZDE.

„Oslabení libry totiž bývá udáváno jako důkaz problémů Britů. Realita je ale přesně opačná. Tak třeba intervence ČNB, tedy umělé oslabování koruny, jsou motivovány snahou o podporu hospodářského růstu a navýšení nízké inflace. Zrovna tak fakt, že euro je příliš slabé vzhledem k síle německé ekonomiky, je podstatou současného německého hospodářského zázraku,“ sdělila. 

„Jiní zase zdánlivě nevinně citují statistiku a říkají, že pro Brexit hlasovali jen ‚staří a hloupí‘. Jinými slovy – děti otevřeně opovrhují názorem rodičů; staré je nejlépe zakázat. Kdo ale skutečně volil proti Brexitu? Opravdu ‚mladí a vzdělaní Britové‘? No – podle jednoho statistického pohledu ano. Statistika je ale ohebná. Především to byli Skotové, kteří jsou chudší než Angličané a na rozdíl od nich využívají východ evropských fondů. A pak to byl také Londýn – neboli ta ohromná masa mladých imigrantů, kteří se nenarodili v Británii,“ podotkla s tím, že další lži zase straší strašlivým zchudnutím.

„Dokud lži mají jen zastrašovat, je to opovrženíhodné, ale teoreticky to ještě nemusí zase tolik škodit, pokud se jeden zastrašit nenechá. Co je ale velmi nebezpečné, to je náhlé rozhodnutí uraženého zbytku Evropy tlačit na urychlené přijímání eura,“ všímá si tlaku předsedy Evropské komise Jean-Claudea Junckera. 

„Podobně mě děsí i to, jak okatě vrcholní politici kašlou na názor voličů. To sice dělali vždy, ale alespoň to maskovali. Teď ovšem své opovržení voliči veřejně staví na odiv. Zástupci jednotlivých zemí EU včetně českého premiéra Sobotky se nechali slyšet, že britský premiér Cameron udělal chybu, když vypsal referendum. Jakže?! Pro Brexit hlasovalo nadpoloviční množství voličů. A Evropa se svorně opováží tvrdit, že britský premiér měl jejich názor ignorovat a ‚správněji‘ měl jít proti vůli lidu?!“ řeka ekonomka. Závěrem také řekla, že nejvíc smutno jí je z politiků, kteří opovrhují demokracií a tvrdí, že referendum se má zakázat, protože volí prý jen hlupáci. 

„Je mi smutno z toho, jak se vyrojila armáda těch, kteří jiný než svůj názor netolerují, a každý, kdo je ochoten hájit výsledky referenda, je pro ně buď ‚Putinovým agentem‘, nebo ‚idiotem‘. Jediné, co mi na tom připadá skutečně legrační, je, že ač mnozí tito lidé sami sebe občas označují za ‚pravdoláskaře‘, ve skutečnosti z nich cítím jen nepochopitelnou nenávist,“ uzavřela.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…