Důvěra v EU poklesla. „Za to může vláda, nechala téma SPD a Babišovi,“ zní

11.07.2023 13:20

Evropské unii v současné době důvěřuje nejméně lidí v Česku od roku 2016. Důvěra k ní je na 46 procentech, a to z loňských 58 procent. Lidé také méně věří Severoatlantické alianci (NATO) a OSN. Údaje přinesl průzkum CVVM, který byl proveden letos od konce března do konce května. Následně o průzkumu informoval server iRozhlas.cz a přišlo k němu i pár komentářů.

Důvěra v EU poklesla. „Za to může vláda, nechala téma SPD a Babišovi,“ zní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Evropské unii v současné době důvěřuje o málo méně než polovina (46 %) českých občanů, naopak polovina veřejnosti (50 %) jí nedůvěřuje. Důvěru OSN a NATO vyjadřuje nadpoloviční podíl českých občanů (NATO 56 %, OSN 52 %) a více než třetina občanů k nim pociťuje nedůvěru (NATO 36 %, OSN 37 %).

Více než třetina oslovených pak důvěřuje Evropské komisi (38 %) a Evropskému parlamentu (36 %), nicméně o něco vyšší, a to přibližně poloviční, podíl jim nedůvěřuje (Evropské komisi 47 % a Evropskému parlamentu 50 %).

Důvěra jednotlivým institucím a představitelům Evropské unie se podle průzkumu pohybuje od necelé jedné čtvrtiny po necelé dvě pětiny společnosti, přičemž nedůvěra těmto institucím převažuje nad důvěrou. Podíl nedůvěřujících v případě všech sledovaných evropských institucí a představitelů od roku 2021 významně vzrostl.

„Podle průzkumu CVVM je důvěra v EU nejnižší od roku 2016. 46 % Čechů důvěřuje EU, 50 % Čechů nedůvěřuje EU. Nic moc čísla...“ poznamenává k výsledkům průzkumu profesionální volební sázkař Michal Sirový.

„Výsledek toho, že jediný, kdo tu soustavě komunikuje a jede kampaň, jsou antiEU politici SPD a rétoricky i Babiš. Vláda dělá mrtvého brouka, aspoň co se komunikace a vysvětlování týče. Pak se nedivme, že společnost skáče na lep ‚migračním kvótám‘ a dalším,“ komentoval průzkum také politolog Miloš Gregor.

Výsledků průzkumu si samozřejmě povšiml i lídr SPD Tomio Okamura. „Evropské unii důvěřuje nejméně lidí v ČR od roku 2016, důvěra k ní klesla na 46 % z loňských 58 %. Více než polovina Čechů tak nevěří v EU. Proti loňsku se výrazně snížila také důvěra v NATO na 56 %. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM),“ napsal.

„Důvěra v EU prudce padla. Není divu, po energetické krizi zaviněné primárně Zeleným údělem. V tom je však zároveň naděje, že se po volbách do Evropského parlamentu příští rok něco konečně změní. Nespokojenost obvykle bývá motivací ke zlepšení,“ píše v komentáři politický komentátor Martin Schmarcz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A vona EU , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 11.07.2023 15:34:01
má nějakou důvěru??? Možná blbu příznivců 5ky,,Brusel , Uršula, EK, EU tam darmožrouti jako Jourová,Zdechovsky,ti od pirátů,, Zrádci ČR a Čechů,,A ta podpora nacku z UA,,Ten Zelí připomíná Adolfa,,A víme jak Ada dopadl,,

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

4:40 „Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

„Podraz.“ Tak komentuje plán České televize na obsazení tzv. Superdebaty před červnovými evropskými …