Dva měsíce tu byly, pak se vrátily, nebezpečí nehrozilo. Senátor Jirsa hostil Ukrajinky. Byl příjemně překvapen

03.06.2022 13:35

Dlouholetý starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa promluvil o uprchlících z Ukrajiny. Popsal, jakou s nimi udělal zkušenost. Stranou jeho pozornosti nezůstala ani „zelená demagogie“, které ustoupil Andrej Babiš (ANO). Pár slov věnoval i politice pravicové ODS, která teď sedí v koalici s ultralevicovými Piráty a středolevými topkaři.

Dva měsíce tu byly, pak se vrátily, nebezpečí nehrozilo. Senátor Jirsa hostil Ukrajinky. Byl příjemně překvapen
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí
Senátor ODS Tomáš Jirsa, který je současně již 28 let starostou Hluboké nad Vltavou, v internetové televizi XTV prozradil, že Hluboká má uzavřenou partnerskou smlouvu s ukrajinskou Koločavou, kterou proslavil prvorepublikový Nikola Šuhaj loupežník ještě v době, kdy byla Podkarpatská Rus součástí Československa, tedy před druhou světovou válkou.  

A druhý den po začátku ruského vpádu na Ukrajinu prý Jirsovi volal starosta Koločavy, zda by Hluboká mohla pomoci asi třiceti ženám a dětem, které se bojí důsledků ruské agrese a chtějí z Ukrajiny radši uprchnout. Nakonec takovýchto běženců přijelo ke Hluboké 75.

„Když moje žena viděla, že jsou mezi nimi i maminky s kojenci, tak jsme se rozhodovali, jestli nabídneme chalupu nebo náš domek na Hluboké, kde máme takovou řadovku, tak nakonec jsme se rozhodli, že pronajmeme řadovku třem maminkám a pěti dětem. Ale ony asi po dvou měsících odjely zpátky do Koločavy, protože ony moc neuměly žít v cizí zemi a považovaly už tu západní Ukrajinu za dost bezpečnou,“ prozradil senátor.

Na Hluboké jsou prý všichni váleční uprchlíci z Ukrajiny ubytováni v soukromých bytech. Nikdo nebydlí v obecním bytě.

Jirsa dal najevo, že osobně byl s ukrajinskými dočasnými nájemníky spokojen.

„Nic mi neukradli, nic mi nerozbili, nic nezkazili a koukal jsem, že před odjezdem mi vyčistili všechny boty,“ ocenil ukrajinské běžence senátor s tím, že na Hluboké i v okolních městečkách se prý uprchlíci chovají klidně a starousedlíci o nich prý v podstatě neví. „Dneska všechny Ukrajinky pracujou. Máme jednu třídu dětí v mateřské škole a dvě třídy ukrajinských dětí na základní škole. Mezi těma maminkama byly i dvě učitelky. Nejsou s nima žádné problémy,“ zdůraznil senátor.

Česko je podle něj bezpečnou zemí a on jako senátor hodlá pracovat na tom, aby bezpečnou zůstalo.

Pár slov věnoval také situaci v Národním parku Šumava, kde se podle jeho názoru v plné šíři projevuje „zelená demagogie“. Konkrétně se to prý projevuje v práci se dřevem, které napadl kůrovec. Toto dřevo je podle senátora třeba zpracovat, ale na Šumavě už k tomu chybí podniky, většinou zkrachovaly, tak se dřevo s kůrovcem rozváží různě po republice a tím se kůrovcová kalamita ještě zhoršuje. „Pro mě je Šumava ukázkou, kam vede zelená demagogie. Občané na Šumavě s tím stále bojují,“ upozornil člen horní parlamentní komory s tím, že šumavský les byl vždy kulturní les a dělat z něj teď divokou přírodu není z jeho pohledu rozumné. „Je to magořina,“ uvedl Jirsa doslova.

„Naše vláda nepodepsala zatím nic, co by nahrávalo tomu zelenému šílenství. Bohužel předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) na to sice na domácí scéně měla racionální názory, ale v Bruselu bohužel podepsala Green Deal a Fit for 55,“ pokračoval Jirsa s tím, že vláda Petra Fialy (ODS) si uvědomuje, že Green Deal je třeba předělat a hledá k tomu spojence.

„Premiér Fiala je ryzí konzervativec, já si ho opravdu vážím, ale prostě je v nějaké koalici a musí dělat kompromisy, musí dělat ústupky. Já si nemyslím, že by se ODS odkláněla od pravicové politiky. Musíme ale dělat pravicovou politiku, abychom byli znovu zvoleni. My pokračujeme v té pravicové politice a neděláme plošná opatření, jaká dělala sociální demokracie. Já si nemyslím, že my jsme ustoupili od pravicové politiky, i když se celý svět posunul obrovsky doleva. ... My máme koalici i s ultralevicovými Piráty a středolevými topkaři a já se v ODS pořád cítím dobře jako konzervativec,“ pravil Jirsa.

Prozradil, že audioknihy si nekupuje a velký problém vidí v tom, že všichni lidé pořád něco píšou na sociálních sítích, ale téměř nikdo z nich nic nečte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…