Dva miliony dávek covid-vakcín zvažuje koupit vláda

03.05.2022 8:46

Dva miliony dávek za zhruba 1,3 miliardy korun. O tomto nákupu vakcín proti covidu-19 podle dnešního vydání deníku Právo uvažuje Česká republika. Chce se tak připojit ke společnému evropskému nákupu novějšího léčiva.

Dva miliony dávek covid-vakcín zvažuje koupit vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí

Moderní látku působící proti různým mutacím vyvíjí společnosti Moderna i Pfizer/BioNtech. Právě od nich by Česko chtělo vakcínu koupit. Podle slov ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jde o to, aby bylo dostatek vakcín a léků na covid pro podzimní období. „Otázka je, jaká mutace nebo jaká kombinace mutací to bude,“ uvedl Válek.

Nákup zvažuje kabinet Petra Fialy (ODS) i přesto, že zájem o očkování opadl na dva až pět tisíc lidí denně. V zásobách jsou také stále miliony dávek. Smlouvy na dávky nové byly uzavřeny již za minulé vlády podle podmínek společného nákupu. Vrátit část objednávek, nebo ji nepřevzít, pak podle resortu nejde. 

„Státy musejí odebrat své poměrné množství dle obyvatel, což pro ČR představovalo přes 10 milionů dávek na jeden rok,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Přebytek by pak musel chtít někdo další, což se podle Jakoba nestalo. 

V případě, že se vakcíny nespotřebují, je možné je darovat mimounijním státům, nebo je následně kvůli expiraci zlikvidovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…