Dva miliony pro Trojana, Krobota, Issovou a další. Dejvické divadlo dostalo finanční injekci

04.02.2020 14:30

Praha 6 se po letech vrací k přímé finanční podpoře Dejvického divadla. Zastupitelé rozhodli, že pro letošní rok podpoří prestižní dejvickou scénu, která svým věhlasem významně přispívá k hrdosti obyvatel na městskou část, částkou dva miliony korun. Divadlu tak mimo jiné umožní žádat o další finanční zdroje ministerstva kultury.

Dva miliony pro Trojana, Krobota, Issovou a další. Dejvické divadlo dostalo finanční injekci
Foto: Repro Facebook
Popisek: Herečka Martha Issová na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii

Anketa

Věříte Bezpečnostní informační službě (BIS)?

4%
96%
hlasovalo: 7583 lidí
„Praha 6 se plně hlásí k podpoře dalšího rozvoje této jedinečné profesionální scény na svém území. Dvoumilionová podpora by proto do DD měla směřovat i v následujících čtyřech letech. Má to svůj velký symbolický význam. Chystám se proto nejprve radě a poté zastupitelstvu předložit návrh smlouvy na podporu divadla ve stejné výši také pro léta 2021–2024,“ řekl místostarosta Prahy 6 pro kulturu Jan Lacina (STAN).

„Ačkoliv se může zdát, že v rámci více jak 40milionového rozpočtu divadla to není částka zásadní, její hlavní význam tkví i v tom, že pro čerpání prostředků z Programu podpory profesionálních divadel - poskytovaných ministerstvem kultury - existuje zásadní podmínka, aby divadlo mělo ve svém finančním portfoliu další dva veřejné zdroje,“ uvedla ředitelka Dejvického divadla Blanka Cichon.

Dejvické divadlo působí na území městské části Praha 6 již 28. rokem. Vzniklo jako příspěvková organizace řízená a financovaná městskou částí Praha 6. V roce 2004 se v rámci transformace pražské divadelní sítě stalo z příspěvkové organizace obecně prospěšnou společností, divadlo tak přestalo být přímo napojeno na rozpočet městské části. V letech 2005–2008 v rámci transformace poskytla městská část divadlu příspěvek 38,1 milionů korun.

V současné době je divadlo podporováno čtyřletou dotací hlavního města Praha a dočerpává peníze, které kdysi dostalo od Prahy 6 „na odchodnou“. Další prostředky zajišťuje zmíněná dotace resortu kultury.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…