Dvacet senátorů a každý chce něco říct. K daním, které protlačil Babiš s ODSkou

10.12.2020 14:50

Senát asi schválí zvýšení slevy na poplatníka postupně o 6000 korun v příštích dvou letech. Příští rok by se tak sleva měla zvýšit na 27 840 korun ročně, v roce 2022 na 30 840 korun. S návrhem přišla KDU-ČSL, prosazují to kluby ODS a TOP 09 i klub ProRegion, v němž jsou zástupci ANO a ČSSD. Před dnešním jednáním horní komory o daňovém balíčku to oznámili předseda ODS Petr Fiala a předsedkyně senátorů KDU-ČSL Šárka Jelínková. Během jednání dohodu potvrdil předseda frakce ProRegion Jaroslav Větrovský. Zprávu přinesla ČTK.

Dvacet senátorů a každý chce něco říct. K daním, které protlačil Babiš s ODSkou
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Tyto frakce podpoří také nahrazení superhrubé mzdy sazbami daně z příjmu fyzických osob ve výši 15 a 23 procent a kompenzace výpadku příjmů krajů a obcí ve výši zhruba 80 procent zvýšením jejich podílu na výnosu z daní.

U obcí by se měl podíl na výnosu z daní zvýšit z 23,58 procenta na 25,84 procenta a podíl krajů z 8,92 procenta na 9,78 procenta tak, jak se na tom dohodl ústavněprávní výbor. Následně to podpořil také hospodářský výbor.

TOP 09 podmiňuje svou podporu daňovému balíčku zachováním dosavadních pravidel rozpočtové odpovědnosti, jejichž rozvolnění schválila Sněmovna na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) senátorům řekla, že sněmovní verze žádné rozvolnění rozpočtové kázně nepřinese.

Herbert Pavera (TOP 09) navrhoval zrušení stravenkového paušálu a zvýšení spotřební daně na zahřívaný tabák. Podle senátora by tím stát získal v příštích třech letech nejméně šest miliard korun.  

Starostové trvají na zamítnutí balíčku jako rozpočtově neodpovědného. Pokud neuspějí, podpoří jeho úpravy navržené ve výborech. Podle místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky z klubu STAN by byl nejlepším návrh senátora ODS Tomáše Goláně na zavedení sazby daně z příjmů ve výši 18 procent. Goláňův návrh ale ani v ústavněprávním výboru, kterému předsedá, dostatečnou podporu nenašel.

Jednání horní komory o daňovém balíčku se protáhne do odpoledních hodin. Do debaty se přihlásily dvě desítky senátorů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…