Dvě kandidátky, dvě různé adresy, jenom jedno jméno: U kandidáta SPD v Praze něco nesedí

07.09.2018 17:40

Podmínkou pro kandidaturu a zvolení do zastupitelstva městské části je trvalé bydliště tamtéž. To uchazeč o hlasy občanů může prokázat nejpozději první den voleb. Dvojice kandidátů za Okamurovu SPD do komunálních voleb v Praze nicméně uvádí dvě zcela rozdílná trvalá bydliště na kandidátkách do zastupitelstva městských částí a na pražský magistrát. Trvale bydlet na dvou místech současně by ale teoreticky nemělo být možné.

Dvě kandidátky, dvě různé adresy, jenom jedno jméno: U kandidáta SPD v Praze něco nesedí
Foto: Hans Štembera
Popisek: 5. celostátní konference hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD)

Pavel Hornát je výrobce těstovin z pražských Čakovic. Kromě toho zároveň kandiduje v podzimních komunálních volbách v Praze za SPD Tomia Okamury. Dvaapadesátiletý Hornát se bude v říjnu ucházet o přízeň voličů ve volbách na pražský magistrát a rovněž ve volbách do zastupitelstva v Praze 3 (Žižkov, Vinohrady, Vysočany, Strašnice).

Pozoruhodné ovšem je, že na dvou odlišných kandidátkách Hornát uvádí dvě zcela rozdílná trvalá bydliště. Zatímco na magistrátní kandidátce Hornát trvale bydlí v Praze-Čakovicích, na kandidátce do zastupitelstva pražské třetí městské části ale udává, že bydlí v Praze 3. Trvalé bydliště v dané městské části je přitom podmínkou pro to, aby člověk v konkrétní městské části do zastupitelstva kandidoval a mohl být zvolen. Trvalý pobyt v dané městské části musí občan získat nejpozději první den voleb. 

Redakce ParlamentníchListů.cz se již na Pavla Hornáta obrátila prostřednictvím sociální sítě, aby jí situaci vysvětlil. V této věci jsme se obrátili rovněž na tiskovou mluvčí SPD. Zjistit, zda Hornát trvale bydlí v Praze 3, nebo v Praze-Čakovicích, se ParlamentnímListům.cz zatím nepodařilo. Namístě je zmínit, že vyřízení trvalého bydliště včetně metropolí Prahy a Brna nabízí na internetu za měsíční poplatek řada firem.

Hornát zkoušel s SPD ve volbách štěstí už jednou v loňských sněmovních volbách. V Praze startoval na Okamurově kandidátce ze dvaadvacátého místa. Mandát nezískal.

Kromě Pavla Hornáta jde do podzimních voleb v barvách SPD zřejmě i jeho rodina.

Na magistrát tak kandidují například dvě Martiny Hornátové s trvalým bydlištěm v Čakovicích. Jedné Hornátové je 29 a pracuje jako provozní. Její jmenovkyni je děvětačtyřicet a pracuje jako „výrobce těstovin“.

Mladší Hornátová s povoláním provozní manažerka kandiduje rovněž do zastupitelstva v Praze 6, kde rovněž uvádí trvalé bydliště. Na kandidátce na pražský magistrát ale uvádí bydliště v Praze-Čakovicích.

ADRESY TRVALÉHO BYDLIŠTĚ SE NESHODUJÍ: 

Foto: repro/Facebook

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…