Dvě procenta na obranu? Té šílené domině? Jaroslav Foldyna není spokojen

21.04.2023 21:00 | Ze sítí

Poslanecká sněmovna dnes schválila legislativu, podle které bude muset Česko vydávat 2 procenta HDP na obranu, jak se zavázala při vstupu do NATO v roce 1999. Zákon podpořila vládní pětikoalice i opoziční hnutí ANO včetně bývalého ministra obrany Lubomíra Metnara. Proti se hlasitě vymezovala jen SPD s tím, že peníze jsou potřeba jinde. Mnozí diskutéři na sociálních sítích jsou z rozhodnutí nadšení a žádají dokonce 5 % HDP na obranu.

Dvě procenta na obranu? Té šílené domině? Jaroslav Foldyna není spokojen
Foto: Armáda ČR
Popisek: Čeští ženisté v akci

Česká republika bude ze zákona vynakládat každoročně nejméně 2 % HDP na obranu, k čemuž se zavázala už při vstupu do NATO, ale podobně jako některé další státy požadavek neplnila. Novelu schválili poslanci vládní koalice i opozičního hnutí ANO.

Proti tomuto zákonu se ostře vymezilo opoziční hnutí SPD, které žádalo smetení takovéhoto zákona ze stolu. „Je vidět, že se nás vláda snaží připravit na stav ohrožení státu a na válečný stav,“ rozčiloval se poslanec SPD Radek Koten.

Poslanec Jaroslav Foldyna (SPD) rozhodnutí na Facebooku zkritizoval a pozastavil se nad tím, že hnutí ANO podpořilo vládní poslance. „Poslanci schválili dobrovolné předurčení i nejméně 2 procenta HDP pro obranu. Obrana bude dostávat ročně nejméně 2 procenta hrubého domácího produktu. Kývli na to poslanci. Spolu s vládou i opoziční ANO. Liberální demokraté posíleni ANO. Smutné. Té šílené domině dát 2 % HDP,“ uvedl Foldyna směrem k ministryni obrany Janě Černochové (ODS).

Ostatní diskutéři jsou naopak s rozhodnutím spokojení a navrhují dokonce, aby stát dával na obranu ještě více. „A bylo by třeba dávat 5 %,“ uvedl jeden z diskutujících.

„Skvělá zpráva! Zvážit by se mohlo i 5 % HDP na obranu České republiky. Čím více peněz armáda bude mít, tím dříve nastane ve světě pořádek a láska,“ přidal se další.

Jednoduché je podle některých i řešení, kde vzít ještě více peněz na obranu. „5 % a půlku poslat na UA! A když na to nebude, tak sebrat dezolátům důchody,“ poradil další odborník na Twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Čím více peněz armáda bude mít, tím dříve nastane ve světě pořádek a láska..“, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 22.04.2023 8:57:49
toto mohl vyplodit jen zfetovaný Pirát, nebo jiný ......volič 5-tižumpy. ANO nezklamalo, ti si jen na opozici hrají. Bohužel jim to velká část národa žere.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…