Dvojitá nálož Trumpovi a jeho voličům ze stránky Respektu: Svět zčernal. Prášky proti úzkosti. Jak to přečkáme?

06.11.2020 9:02

Letošní finále amerických prezidentských voleb se čím dál více vyostřuje. Novinářky žijící v USA, Julie Urbišová a Zuzana Boehmová, nabídly pro server Respekt.cz svůj osobní pohled na současný vývoj událostí a rozdělenou Ameriku na dva tábory. Zaznívá především výsměch fanouškům současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a kontroverzi v jeho vnitřní i zahraniční politice.

Dvojitá nálož Trumpovi a jeho voličům ze stránky Respektu: Svět zčernal. Prášky proti úzkosti. Jak to přečkáme?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Bývalá redaktorka ČT Julie Urbišová, která nyní žije dlouhodobě v New Orleans, se ve svém komentáři pobaveně opírá do stoupenců Donalda Trumpa, který své prezidentské křeslo obhajuje. Konkrétně poukazuje na skupinu s názvem Boaters for Trump, která o víkendech v Madisonvillu několikrát pořádala „průvody lodí“.

„Kamarádka, která žije poblíž: Posílá mi fotky svých republikánských známých převlečených do kostýmů jejich oblíbeného prezidenta a videa nekončícího lodního průvodu s těmi největšími možnými vlajkami s nápisy TRUMP 2020,“ přibližuje Urbišová.

Podrobně popsala, jak směšně vypadá vzezření těchto fanoušků: „Větší bizár už jsem dlouho nezažila. Lidé v plavkách s potiskem americké vlajky, kostýmy jako Socha svobody nebo už zmíněné masky s Trumpovou oranžovou tváří a pověstnou blonďatou hřívou,“ líčí zhrozeně.

Co je daleko horší, že Trumpovi stoupenci myslí vyjádření podpory těmito maskami a kostýmy zcela vážně. „Pozor, jsou míněné naprosto vážně jako pocta, nikoli  jako zesměšnění. To, co nám připadá, lidově řečeno, trochu ujeté, je pro Trumpovy příznivce tím nejlepším možným způsobem trávení volného času,“ vysvětluje novinářka jejich mentalitu.

Její česká kolegyně novinářka Zuzana Boehmová, která žije v New Yorku, vidí směřování Ameriky coby rozdělené splečnosti na dva nenávistné tábory, což prezidentské volby ještě umocnily, velmi černě.

Nerozumí tomu, že letošní boj o Bílý dům je tak těsný a „podvodník, lhář a demagog“ nemá k vítězství daleko. Popisuje, jak se Brooklyn ještě před pár dny těšil, že „brzy pošle pakovat i Trumpa a jeho manýry – a bude zase líp“.

„Všichni se bojíme, že rok 2016 nebyl odchylka, ale trend. Mladí lidé a menšiny sice volili drtivě Bidena a snad budoucnost země přece jen zachrání,“ doufá Boehmová, která nechápe, že souboj Trumpa a Bidena je tak těsný.

Ukazuje to podle ní, že Amerika, kde má slušnost a lidskost nějakou šanci, je taková jen z půlky. „Jen části lidí vadí, že Trump denně lže, že krade na daních, zavírá malé děti do klecí a dělá z nich sirotky, bratříčkuje se s rasisty a sám je rasista, že je jedna ruka s Putinem a sám touží být diktátorem,“ dodává novinářka.

Dramaticky popisuje především zážitky volební noci, když současný prezident vyhrál na Floridě a zdálo se, že postupuje k dalšímu vítězství. „Všichni se bojíme, že rok 2016 nebyl odchylka, ale trend,“ svěřila se blogu obyvatelka Brooklynu. Pak vzpomínala na čtyři roky staré zoufalství, které se znovu probudilo. „Trauma z roku 2016 se na nás nepěkně podepsalo. Vítězné tažení podvodníka, lháře a demagoga Trumpa nikdo nečekal,“ vzpomíná. „Vybavuje se mi, jak kolem půlnoci před čtyřmi lety zčernal svět. Tenkrát jsme si nedovedli představit, jak Trumpovo vladaření přečkáme,“ graduje vzpomínka. Když lidé v New Yorku viděli letošní repete, museli prý sáhnout po prášcích proti úzkosti.

Připomíná i to, jak Trump vydíral Ukrajinu a byl impeachován, jak lže a lhal o pandemii a nezvládá ji. „Všude chybí základní vybavení, zatímco Trump mává rukou nad stovkami tisíc amerických obětí covidu-19,“ zdůrazňuje.

Těsnými výsledky se podle ní rovněž ukazuje, že půlce USA nevadí, když policie střílí černochy. „A nevadí jí ani to, že prezident a jeho strana dělá vše pro to, aby černoši v klíčových státech nemohli snadno volit. Celkem nepokrytě si přeje, aby se černoši a další menšiny přestaly ozývat, a mává přitom zbraněmi,“ všímá si znepokojeně.

Tato rozdělenost nezmizí s Trumpovou prohrou. Vítězství Bidena s sebou nese jasný vzkaz: „I když Biden vyhraje, vzkazuje půlka Ameriky třiatřiceti tisícům newyorských rodin, že ti, kdo zemřeli, byli slaboši. Vzkazuje mámám černošských synů, že bezpečí jejich dětí a jejich hluboká bolest je jim jedno. Že střílení ve školách a školkách jim nevadí, hlavně když oni budou mít právo nosit zbraň,“ zakončuje Boehmová svůj komentář.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…