Dvořák z DPP se hájí: Za vším stojí Bakala, chce ovládnout podnik

08.09.2012 12:27

Propojení politiky s byznysem je všude ve světě zcela běžné, jen tady v České republice z toho děláme vědu a okrádáme tím vlastní podnikatele. Martin Dvořák, bývalý ředitel pražského Dopravního podniku, označovaného jako odstrašující příklad propojení politiky a byznysu, se snaží dokázat, že i současné vedení má stejné zájmy. Jen je balí do frází o boji proti korupci.

Dvořák z DPP se hájí: Za vším stojí Bakala, chce ovládnout podnik
Foto: tan
Popisek: Bývalý šéf DPP v Praze Martin Dvořák

Nejprve odpovídal na otázky, týkající se pražského Dopravního podniku a zopakoval svůj názor, že veškeré vyšetřování kontraktů z dob jeho ředitelování je součástí promyšleného projektu na ovládnutí firmy finanční skupinou Zdeňka Bakaly.  Kritici jeho praktik z Nadačního fondu proti korupci podle něj sami mají velmi pochybnou podnikatelskou minulost. „Mají svou minulost, ve které není rozhodně vše zalité sluncem a savem,“ říká o nich.

Vše to řídí podnikatelé

Další dotaz České pozice však směřoval na teorii, že v České republice existuje mocenská pyramida, na jejímž vrcholu nestojí politici, ale největší kapitáni českého průmyslu. Pouze jejich převodovými pákami jsou „kmotři“ kalibru Ivo Rittiga, kteří pak ovlivňují politiky. Právě Rittig byl přes zakázky v pražském Dopravním podniku spojován s Dvořákem.

Dvořák se překvapivě spekulacím o napojení na Ritigga vůbec nebránil. „Nechápu, co je špatného na propojení politiky a byznysu. Politici jsou kdekoliv na světě převodovou pákou klíčových hybatelů daných ekonomik,“ myslí si. Největší velmoci podle něj zcela otevřeně orientují svou diplomacii podle ekonomických zájmů.

„Jenomže my Češi, když se sejde nějaký politik s podnikatelem, nebo když jede politik na zahraniční misi se skupinou podnikatelů, tak je z toho hned skandál a už se bouchá do bubnů,“ nechápe Dvořák. Tímto absurdním přístupem si podle něj ničíme vlastní ekonomiku.

Když byl však následně dotázán, zda je dobře, když se politika stane pouhým vysavačem pro vybrané jedince, nedokázal odpovědět. „Nevím, jestli to české propojení na lince byznys-politika je špatně nebo dobře,“ přemítá. I „ti vlivní“ však podle něj mají zájem, aby ekonomika fungovala, nebyly vysoké daně a podnikatelé nemuseli své firmy zavírat. „Kroky podnikatelů nepůjdou na úkor ostatních obyvatel,“ myslí si.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…