Džamila Stehlíková skoncovala s kolegy z Moskvy. Toto už bylo příliš

27.03.2022 18:23 | Ze sítí

Válka na Ukrajině zpřetrhává česko-ruská přátelství mezi lidmi. Své o tom ví lékařka a bývalá ministryně Džamila Stehlíková. Na svém twitteru se svěřila, že kvůli opačným názorům na ruskou invazi na území sousedního státu musela skončit se svými kolegy z lékařské fakulty v Moskvě.

Džamila Stehlíková skoncovala s kolegy z Moskvy. Toto už bylo příliš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Džamila Stehlíková

Lékařka Stehlíková uvedla, že se jí od přátel z Moskvy dostalo opovržlivého chování, když jim v době války nabídla svou pomoc. „Chtěla jsem pomoct mým exkolegům z Moskvy. Nechtěli, mluvili se mnou se štítivostí a nenávistí,“ oznámila Stehlíková na svém twitteru.

Důvodem jsou jejich neslučitelné postoje vůči působení invazních vojsk na Ukrajině. „Schvalují válku. Když pak myslím na své ukrajinské kolegy a přátele, kteří utekli z Oděsy a z Charkova...,“ dodala.

Tak silný názorový střet ukončil její veškeré kontakty s kolegy z Moskvy. „Ať se na mě kolegové z mé alma mater, z Korsakovské kliniky, nezlobí. Je konec,“ konstatuje.

Konkrétně se jedná o kolegy z řad lékařů. „Vysokoškolští pedagogové, psychiatři (s kterými jsme slavili obhajoby disertačních prací) ustrnuli hrůzou a navenek se přidali k ‚Z‘. Čím vyšší pozici má akademik v hierarchii, tím je militantnější. Nechci jmenovat, ale ten služebně nejvyšší mi řekl, že je to asi provokace,“ přiblížila Stehlíková.

Jak je patrné z reakcí, není jediná s podobnou zkušeností.

„Také jsem ukončila pár přátelství. Už je nikdy nechci vidět, smutné je, že to jsou Češi – prokremelské svi…,“ napsala přispěvatelka do diskuse Ivet Mino.

Představa, že lékaři jsou politicky neutrální, vzala v době válečného konfliktu za své. „A já si vždy myslel nebo aspoň doufal, že lékaři a ostatní zaměstnanci nemocnic apod. budou politicky neutrální a na situaci budou hledět s odstupem, pomáhat oběma stranám a dělat svou práci. Aspoň věřím, že tak to v mnoha případech, ne-li ve většině, fungovalo i v minulosti. Smutné,“ napsal komentující Tomáš Rytíř.

Není divu, protože Rusko je země ovládaná strachem, myslí si další diskutér. „V těchto dnech může ovládat i ty, kteří ještě nedávno mluvili (a přemýšleli) jinak,“ míní.

„Na druhou stranu, znám několik mladých lidí z povolžských univerzit, a ti naopak jsou plni očekávání, že se ten ruský kolos rozpadne,“ poznamenal další uživatel. „Oni tvrdí, že v tom nejsou sami. Ale mají strach z krveprolití.“

Stehlíková se také kvůli Rusku, jež se u prezidenta Miloše Zemana těšilo v minulosti značné přízni, pustila v polovině března do Hradu. Ačkoliv se nyní Zeman vymezuje proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajině, nemůže Stehlíková v době války zapomenout na jeho někdejší proruskou rétoriku a postoje.

Zeman agresi Ruska odsoudil s tím, že ruský prezident Putin je „šílenec“, kterého je třeba izolovat, a vyzval k těm netvrdším krokům a sankcím. Lékařka Stehlíková mu očividně tento obrat nevěří.

„Byl to Miloš Zeman, kdo Putinovy lži povýšil na normu. Byl to Zeman, kdo zavedl v Česku ruský zvyk ponižovat občany vlastního státu. Byl to Zeman, kdo z Hradu vyrobil ruskou válečnou loď v srdci Evropy. Pořád tam je. Ruská válečná lodi, jdi...,“ napsala Stehlíková, na kterou Hrad podal žalobu kvůli jejím výrokům o zdraví prezidenta Miloše Zemana.

Není vyloučeno, že protiruské sankce se dotknou lidí kolem Hradu, nastínil předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS). „Vůbec by mi nevadilo, kdyby se opatření vlády týkala majetku některých lidí kolem Hradu, kteří by prokazatelně patřili do Putinovy party,“ sdělil Žáček. „Můžeme rozšířit počet lidí na sankčních seznamech na základě našich vlastních zjištění,“ prohlásil v rámci úvah o rozšíření seznamu osob, kterým členské státy Evropské unie v rámci protiruských sankcí zmrazí majetek či zamezí vstupu na své území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…