E15: Ministerstvo odebralo licenci Komoditní burze Profit

21.01.2014 6:42

Ministerstvo průmyslu a obchodu odebralo licenci Komoditní burze Profit, na níž mohly veřejné instituce a firmy nakupovat elektřinu a plyn pro konečnou spotřebu. Píše o tom deník E15, podle kterého může stejný osud brzy potkat i druhou z menších burz, Komoditní burzu Praha. Obchodu s energiemi by se pak věnovala jen největší tuzemská komoditní burza, Českomoravská komoditní burza Kladno.

E15: Ministerstvo odebralo licenci Komoditní burze Profit
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Ministerstvo průmyslu a obchodu loni v září zahájilo s Komoditní burzou Profit správní řízení kvůli asi 20 porušením zákona. Od té doby tato komoditní burza prakticky přestala fungovat a rozhodnutí o odejmutí licence její vedení nezaskočilo. „Výsledek správního řízení nás nepřekvapil. Od jeho zahájení bylo patrné, že ministerstvo se intenzivně snažilo, aby bylo úspěšně dotaženo do konce," řekl listu předseda burzovní komory Profitu Ondřej Grohar. Zakladatelé burzy, která je nyní v likvidaci, zvažují, že rozhodnutí napadnou u soudu.

Podle E15 je pravděpodobné, že odebrání licence zanedlouho postihne i Komoditní burzu Praha. O jejím osudu nyní jedná rozkladová komise Ministerstva zemědělství, ale výhrady byly podobné jako u Profitu, takže se dá očekávat stejný výsledek.

Komoditní burzy jsou pro veřejné instituce plnohodnotnou náhradou klasického výběrového řízení pro nákup formou veřejné zakázky. Podle Ministerstva průmyslu a obchodu není podstatné, kolik jich na trhu působí. „Existencí byť i jediné komoditní burzy je zaručena existence konkurenčního prostředí. Není podstatný počet burz, ale dostatek střetávající se poptávky a nabídky," řekl Pavel Kavina, ředitel odboru surovinové a energetické bezpečnosti, který na činnost komoditních burz dohlíží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…