EET i kontrolní hlášení. Náměstkyně Schillerová hovořila o svém osudu

15.05.2017 15:20

Náměstkyně financí Alena Schillerová se netají tím, že daně se staly jejím osudem. Uvedla to alespoň v rozhovoru pro server Ecofin.cz. Moderátorkou rozhovoru byla ekonomka Ilona Švihlíková.

EET i kontrolní hlášení. Náměstkyně Schillerová hovořila o svém osudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

„K daním jsem se dostala víceméně náhodou. V roce 1991 na základě výběrového řízení jsem se dostala na finanční úřad v Brně-venkov, kde jsem začala svou profesní kariéru. A aniž bych to nějak plánovala, postupnými krůčky jsem se dostala až na ministerstvo,“ řekla úvodem Schillerová.

Původní text najdete ZDE.

Schillerová mimo jiné v rozhovoru prohlásila, že za jednu z největších změn považuje kontrolní hlášení, které významně usnadňuje boj proti únikům v oblasti DPH. Jak dodala, kontrolní hlášení umožňuje analytikům odhalit řetězce, které mohou obsahovat i desítky, stovky subjektů. Česko je podle ní v této oblasti velmi aktivní. 

„Boj s takzvanými karuselovými podvody není vlastně bez tohoto instrumentu vůbec možný,“ podotkla Schillerová. 

Samozřejmě nesmělo chybět ani téma elektronické evidence tržeb. Ta podle Schillerové míří nikoliv na DPH, ale na přímé daně. „Cílí do oblasti hotovostních plateb. Jde o narovnání podnikatelského prostředí,“ řekla Schillerová. Ta se domnívá, že restaurace neměly důvod zdražit, už vzhledem ke snížení DPH. „Samotné EET prodejnu nezlikviduje,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…