EK schválila nový balík pomoci Itálii i Řecku. Kvůli uprchlíkům

10.08.2015 20:10

Evropská komise (EK) dnes schválila zemím zasaženým přílivem běženců pro nadcházejících šest let pomoc ve výši 2,4 miliardy eur (zhruba 65 miliard korun). Oznámila to dnes Evropská komise. Nejvíce peněz, více než tři pětiny z celkové sumy, dostanou Itálie, Španělsko a Řecko. České republiky se nynější podpůrný balík netýká, peníze jí EK přiklepla již v březnu.

EK schválila nový balík pomoci Itálii i Řecku. Kvůli uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

"Členské země čelí bezprecedentním úkolům v oblasti migrace a bezpečnosti, komise tak jedná v duchu solidarity," řekl eurokomisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos. "Národní programy, které komise schválila, přinášejí výraznou finanční pomoc členským státům, aby na tyto výzvy mohly reagovat," dodal.

Nejvíce peněz poputuje do Itálie

Nově schválený soubor tvoří celkem 23 národních programů z fondu pro azyl, migraci a integraci (AMIF) a z fondu vnitřní bezpečnosti (ISF). V rámci obou těchto programů schválila komise peníze pro Česko již v březnu, suma činila 32 milionů eur (865 milionů Kč). Nyní na seznamu nefiguruje. Další balík 13 programů se Evropská komise chystá schválit později v letošním roce.

Nejvíce peněz poputuje do Itálie, která dostane takřka 560 milionů eur (přes 15 miliard Kč), Španělsko získá 522 milionů eur (14,1 miliardy Kč) a Řecko může počítat se 474 miliony eur (12,8 miliardy Kč). Mezi další příjemce unijní finanční pomoci patří například Rakousko, Finsko, Maďarsko, Švédsko či Slovensko (v přepočtu 351 milionů Kč).

Peníze z fondu AMIF slouží ke zlepšení přijímacích a azylových procedur či k integraci migrantů do místní společnosti. Fond ISF je určen pro zefektivnění kontroly hranic a přeshraniční spolupráce či posílení vnitřní bezpečnosti před terorismem, radikalismem nebo pašováním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…