EK uzavřela s ČR dohodu o partnerství, umožní čerpání fondů

26.08.2014 20:52

Evropská komise uzavřela s Českou republikou dohodu o partnerství. Dohoda umožní v nynějším víceletém finančním období do roku 2020 investovat celkem 22 miliard eur (asi 616 miliard korun) z evropských fondů politiky soudržnosti. Česko také získá dvě miliardy eur (asi 56 miliard korun) na rozvoj venkova a 31 milionů eur (asi 870 milionů korun) na rybolov. O uzavření dohody dnes informovala tisková služba komise. Český premiér Bohuslav Sobotka ve své tiskové zprávě krok uvítal.

EK uzavřela s ČR dohodu o partnerství, umožní čerpání fondů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Dohoda je základním dokumentem, kde si komise a ČR určují využití evropských peněz v příštích letech. Vyjednávalo se o ní delší dobu, definitivní verzi česká vláda schválila na konci července. K předchozímu návrhu Prahy měla komise desítky různých poznámek. Už dříve vláda schválila všech devět operačních programů pro nynější finanční období 2014 až 2020.

Cílem vlády je neztratit stavební sezonu roku 2015

Podle komise mají být evropské peníze určeny například na podporu inovací, odbornou přípravu a vzdělávání ve městech i obcích. Pomoci by tak měly v boji s nezaměstnaností a při obnově ekonomického růstu. Podpořit by měly také podnikání, boj proti sociálnímu vyloučení a pomohou ekonomice, která bude účinně využívat vstupní zdroje a bude šetrná k životnímu prostředí.

Předseda české vlády Sobotka uvedl, že evropské prostředky budou investovány do posílení konkurenceschopnosti, zvýšení zaměstnanosti, kvalitního systému vzdělávání a lepší dopravní infrastruktury. Včasným schválením dohody si Česko podle Sobotky udržuje „potřebné rychlé tempo" v přípravě čerpání z nových unijních fondů. „Cílem vlády je neztratit stavební sezonu roku 2015. Proto budeme chtít, aby se první výzvy k čerpání z fondů vypisovaly již na samém začátku příštího roku," uvedl premiér. K tomu podle něj zbývá včas schválit novelu zákona o státní službě a posléze získat souhlas Evropské komise se všemi jednotlivými operačními programy.

„Investice musí mít v souladu s novou politikou soudržnosti strategickou povahu a musí se zaměřovat na reálnou ekonomiku, udržitelný růst a investice do lidských zdrojů. Prvořadá je přitom kvalita, nikoli rychlost," upozornil dnes evropský komisař pro regionální politiku Johannes Hahn.

Dohoda se zrodila po třříletém vyjednávání

Dohoda podle něj obsahuje také strategické směry pro programy, které by v budoucnu měly přispět k podpoře inovací, „přeměně českých malých a středních podniků v tahouny růstu" a potvrdit tak zlepšující se pověst ČR v odvětvích, jako jsou například energetika, strojírenství nebo nanotechnologie.

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, která by mohla v pozici komisaře pro regionální politiku Hahna na podzim vystřídat, připomněla, že přijetí dokumentu je završením více než tříletého vyjednávání. „Dohoda jasně definuje hlavní oblasti rozvoje ČR, které budou podporovány z evropských fondů, a nastavuje základní pravidla pro fungování celého systému," komentovala krok v tiskové zprávě.

Dobrý předpoklad

Ministerstvo dnes připomnělo, že o konkrétních programech se s komisí stále neoficiálně, ale intenzivně vyjednává. Pro oficiální rozhovory prý stále zůstávají některé body otevřené a bude třeba se jim detailněji věnovat.

„První výzvy pro čerpání finančních prostředků z fondů EU v novém programovém období lze očekávat na začátku příštího roku," míní Daniel Braun, první náměstek ministryně Jourové, který v minulých letech vedl český vyjednávací tým. Je podle něj pro ČR dobře, že se podařilo strategii připravit a dokončit vyjednávání s komisí. Dohoda je totiž „základním stavebním kamenem" a právě od ní se budou jednotlivé programy odvíjet. „Dává to dobrý předpoklad k tomu, aby takto naplánované investice do infrastruktury, podpory podnikání nebo energetické účinnosti zvýšily konkurenceschopnost firem a zlepšily kvalitu života v ČR," řekl Braun ČTK.

Česko bývá také někdy kritizováno za způsob čerpání peněz z programů

Eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor dnes připomněl, že například Evropský sociální fond (ESF) v ČR v letech 2014-2020 může investovat přes 3,4 miliardy eur (asi 95 miliard korun) a pomůže tak plnit cíle evropských strategií týkající se podpory zaměstnanosti, vzdělávání či boje proti chudobě.

„Doufám také, že modernizace české veřejné správy, založená na novém zákonu o státní službě, bude postupovat podle plánu a brzy přinese občanům hmatatelné výsledky. I tato modernizace by měla obdržet podporu ze strukturálních fondů," upozornil ale také Andor. Právě otazníky kolem zákona o státní službě byly jedním z bodů, o nichž Praha s komisí dlouhou dobu vyjednávala.

Česko bývá také někdy kritizováno za způsob čerpání peněz z programů v minulém období 2007-2013. Také v něm je ale stále poslední dotace možné získávat až do konce příštího roku. Možnosti nového programového období by Ministerstvo pro místní rozvoj chtělo představit na přelomu října a listopadu v Praze a v krajských městech sérií konferencí.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …