EU a Čína si obchodně plácly. Matějka očekával křik některých senátorů, ale místo toho je „trapné ticho“

30.12.2020 22:26

Evropská unie a Čína dnes dokončily úvodní dohodu o investicích, která má usnadnit investorům z obou regionů vzájemný přístup na trhy. Oznámila to předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Obě strany o dohodě jednaly téměř sedm let. Pravicový politik František Matějka poukazuje na „trapné ticho od některých senátorů ze Senátu Parlamentu ČR a užitečných idiotů z médií, kteří jim umetali cestu“.

EU a Čína si obchodně plácly. Matějka očekával křik některých senátorů, ale místo toho je „trapné ticho“
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Minimálně rok potrvá, než dohoda vstoupí v platnost. Musí ji ratifikovat Evropský parlament, kde by podle agentury AP mohla narazit kvůli problematice lidských práv. I tak je ale uzavřená dohoda součástí nového vztahu s Čínou, kterou EU považuje jak za partnera, tak za svého velkého konkurenta.

Evropské firmy díky dohodě získají povolení působit v Číně v odvětvích, jako jsou elektromobily, soukromé nemocnice, reality, reklama, námořní doprava, telekomunikační cloudové služby, systém rezervací letenek a pozemní odbavení. Některé požadavky, že firmy musejí fungovat v rámci společného podniku s čínským partnerem, budou zrušeny.

V tomto týdnu dohodu o investicích probrali v Bruselu zástupci unijních zemí, kteří proti ní nevznesli žádné zásadní námitky. Polsko navrhovalo, aby se dohoda konzultovala s administrativou nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, který do úřadu nastoupí v lednu. Ostatní země ale tento názor nesdílely.

V souvislosti s dojednáním této dohody se politik František Matějka kriticky obrací na některé senátory. „A víte, co se mi na tom líbí ze všeho nejvíc? To trapné ticho od některých senátorů ze Senátu Parlamentu ČR a užitečných idiotů z médií, kteří jim umetali cestu,“ komentuje shodu EU a Číny na investiční dohodě.

Podle údajů EU je teď Čína jejím druhým největším obchodním partnerem za Spojenými státy. Evropská unie je největším obchodním partnerem Číny. Denní hodnota obchodu mezi Čínou a Evropou činí v průměru jednu miliardu eur (26,2 miliardy Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…