EU a s ní celý Západ se může do roku 2040 zhroutit, varuje německá armáda

05.11.2017 10:24

Velení německé armády si nechalo zpracovat analýzu bezpečnostních rizik, kterým může Spolková republika Německo v příštích letech čelit. V obsáhlé studii je zmíněno celkem šest scénářů včetně toho nejhoršího. Nelze prý vyloučit, že kolem roku 2040 se západní struktury zhroutí.

EU a s ní celý Západ se může do roku 2040 zhroutit, varuje německá armáda
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Společné cvičení českých a amerických výsadkářů

Bundeswehr má na stole obsáhlou studii o sto dvou stranách, která zahrnuje bezpečnostní rizika, jimž možná bude muset čelit německá armáda v příštích letech. Německý týdeník Der Spiegel přinesl informace o tom, že na stole je přibližně šest možností dalšího vývoje. Zprávu převzal také server Politico.eu. Podle nejhoršího možného scénáře se může Evropská unie a s ní i celý Západ zhroutit kolem roku 2040.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Nožná noční můra německých velitelů by znamenala, že v roce 2040 se zhroutí stávající světový řád, zbortí se systém hodnot, zhroutí se EU a s ní celý Západ, globalizace se zastaví a přijdou desetiletí chaosu, na která bude muset německá armáda nějak reagovat. V takovém případě by se další rozšiřování EU zastavilo, část zemí by EU opustila a Evropa by se musela vyrovnat s hrozící nestabilitou, která nehrozila po desítky let.

Prý je také možné, že se Západ postaví proti Východu. Státy z východního křídla EU zarazí další rozšiřování EU a odmítnuté státy se přidají k jinému společenství nebo k ruskému způsobu vládnutí. V takovéto Evropě by bohužel posílili extremisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…