EU bojuje proti kouření. I do Česka možná zamíří cigarety s drsnými obrázky na krabičkách

15.12.2012 11:11

Evropská unie chystá tvrdá opatření namířená směrem k tabákovému průmyslu. Ve snaze odradit co nejvíce kuřáků od tohoto zlozvyku, navrhuje, aby všechny cigarety v celé EU byly bez ohledu na výrobce opatřeny jednotným obalem s drastickými obrázky. Ty mají připomenout rizika, která kouření přináší.

EU bojuje proti kouření. I do Česka možná zamíří cigarety s drsnými obrázky na krabičkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Návrh, který představí 19. prosince na zasedání Evropské komise Tonio Borg, komisař pro veřejné zdraví, požaduje, aby drsná fotografie pokrývala 75 procent přední i zadní stranu cigaretové krabičky. Po nalepení kolku zbude na zobrazení značky cigaret pouhá pětina plochy. O tomto záměru informuje server Novinky.cz.

Balení tabákových výrobků by neměla obsahovat loga, barevná odlišení ani ochranné prvky proti padělání. Proti tomu se ohrazují někteří odborníci. Podle nich bude pro spotřebitele podstatně těžší rozeznat pravé cigarety od padělaných a pašovaných.

Kalousek se bojí o státní kasu

Pokud by směrnice byla v EU přijata, dotkla by se také českého tabákového trhu. Návrh vyvolává rozporné reakce i u politiků. Zatímco Boris Šťastný (ODS) návrh podporuje a připomíná, že v Česku není ani třeba čekat, až směrnice EK projde schvalovacím řízením a Ministerstvo zemědělství ČR by mohlo přijmout vlastní vyhlášku, ministr financí Miroslav Kalousek chrání státní kasu. Je obecně odpůrcem zásahů proti tabákovému průmyslu.

Stejně jako se směrnici brání tabákové firmy, varují před ní i ekonomové. Ti připomínají, že výnosy ze spotřební daně a DPH z tabákových výrobků představují v ČR kolem 60 miliard korun. Návrh eurokomisaře Borga by mohl tento významný zdroj státního rozpočtu ohrozit.

Současně by došlo k porušení autorských práv i volné soutěže a jen v ČR by tak podle Novinek.cz zaniklo několik tisíc pracovních míst distributorů a dodavatelů, kteří jsou na tabákovém průmyslu závislí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…