EU chce změnit smlouvy s firmami Moderna a Pfizer. Odmítá brát miliony vakcín

07.09.2022 6:30

Ministři zdravotnictví zemí Evropské unie dnes budou v Praze probírat plány boje s rakovinou, podporu očkování a další témata.

EU chce změnit smlouvy s firmami Moderna a Pfizer. Odmítá brát miliony vakcín
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Jedním z nich bude také válka na Ukrajině a její dopady na zdravotnictví, ať už jde o zdravotní péči o uprchlíky v zemích EU, nebo o obnovu ukrajinské zdravotnické infrastruktury po válce. On-line se k jednání připojí také ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško.

Součástí neformálního setkání ministrů bude jednání zástupců řídicí rady evropského Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA) s výrobci vakcín na covid-19, firmami Moderna a Pfizer/BioNTech. Unie chce změnit smlouvy tak, aby nemusela dál odebírat miliony dávek vakcín, které nepotřebuje, a mohla nastavit do budoucna jiný systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…