EU plánuje výcvik ukrajinských důstojníků. Jenže uvnitř Unie to bouří. Obavy kvůli Moskvě

04.10.2021 16:15

Evropská unie zvažuje spuštění výcvikového programu pro ukrajinské důstojníky kvůli obavám z pokračujících vojenských aktivit Ruska na hranicích s Ukrajinou. Akce by měla být výrazem solidarity s Ukrajinou a posílením iniciativy Východního partnerství z roku 2009. Proti se postavila například Itálie nebo Řecko s tím, že by se zbytečně zvyšovalo napětí ve vztahu s Moskvou.

EU plánuje výcvik ukrajinských důstojníků. Jenže uvnitř Unie to bouří. Obavy kvůli Moskvě
Foto: Youtube repro
Popisek: Loď ruské pohraniční stráže naráží do ukrajinského remorkéru

O pracovním dokumentu diplomatické služby EU informuje server Euractiv.com a hovoří se v něm o nezávislém výcvikovém programu nazvaném Vojenská poradní a výcviková mise EU na Ukrajině.

O misi měl požádat ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin spolu s ministrem obrany Andryiem Taranem v dopise adresovaném šéfdiplomatovi EU Josepu Borrellovi v červenci letošního roku.

„Vojenská mise by podtrhla závazek vůči zemím iniciativy Východního partnerství a byla by výrazem solidarity s Ukrajinou vzhledem k pokračujícím vojenským aktivitám Ruska na hranicích s Ukrajinou a na nezákonně anektovaném Krymu,“ uvádí se v citovaném pracovním dokumentu diplomatické služby EU.

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí
Východní partnerství bylo zahájeno v roce 2009 na podporu Ukrajiny, Gruzie, Moldavska, Běloruska, Arménie a Ázerbájdžánu. Další zvažovanou možností, jak pomoci Ukrajině, je prý poradní mise EU, která by měla na starosti reformu civilního bezpečnostního sektoru.

Snaha o vytvoření mise přichází poté, co několik členských států opakovaně vyjádřilo znepokojení nad ruskými vojenskými cvičeními v blízkosti svých hranic a hranic EU včetně zářijového cvičení Zapa – 2021 a dubnového masivního shromáždění ruských vojsk v blízkosti Ukrajiny.

Moskva popřela tvrzení Kyjeva a jeho západních spojenců, že na jaře posílila vojska na své západní hranici s cílem napadnout Ukrajinu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však v září připustil, že totální válka se sousedním Ruskem je možná.

Podle zpráv se pro vojenskou výcvikovou misi na Ukrajině vyslovují především východoevropské členské státy, podporu ale vyjádřily i severské země jako Švédsko a Finsko. Proti se naopak postavila Itálie nebo Řecko s tím, že by šlo o zbytečnou provokaci vůči Moskvě.

Legitimita vojenských misí a operací EU v současnosti vychází z předpokladu jednomyslnosti, což znamená, že by s nimi musely souhlasit všechny členské státy. Ukrajina proto vyzývá členské státy EU, aby tuto robustní vojenskou výcvikovou misi schválily a co nejrychleji zahájily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…