EU prý dělá to samé co Hitler. Brusel je kulisou pro Berlín řízený z USA. Unie se řítí do diktatury práva silnějšího. Směřuje to k neodvratné katastrofě. Keller, Laudát či Okamura nám řekli...

18.05.2016 14:59

ANKETA ČTK informovala, že bývalý londýnský starosta Boris Johnson (Konzervativní strana) pro The Sunday Telegraph řekl, že EU pokračuje v cestě Napoleona a Hitlera a snaží se vytvořit evropský superstát, i když odlišnými metodami. EU dle něj postrádá demokracii a respekt a je odsouzena k neúspěchu. Napětí mezi členskými státy EU umožnilo Německu výrazně posílit moc, „převzít“ italskou ekonomiku a „zničit“ Řecko.

EU prý dělá to samé co Hitler. Brusel je kulisou pro Berlín řízený z USA. Unie se řítí do diktatury práva silnějšího. Směřuje to k neodvratné katastrofě. Keller, Laudát či Okamura nám řekli...
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

„Napoleon, Hitler, zkoušeli to různí lidé a vždy to skončilo tragicky... Evropská unie se snaží dělat totéž, i když odlišnými metodami,“ řekl Johnson. „(EU) nemá vedení, které by všichni respektovali a chápali. To způsobuje absenci demokracie,“ dodal. Johnson také uvedl, že napětí mezi členskými státy EU umožnilo Německu výrazně posílit moc, „převzít“ italskou ekonomiku a „zničit“ Řecko.

Evropa se řítí do diktatury

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o slovech Borise Johnsona myslí. Poměrně dost z nich s jeho slovy souhlasí.

„Je to předvolební rétorika,“ komentoval stručně Johnsonova slova předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Starosta Johnson má pravdu. Evropa se řítí do diktatury. Musíme zabránit tomu, aby tuto krizi Evropy nezneužily síly z východu nebo ze západu. Klíčové je, aby se semkly evropské realistické strany a hnutí. My jsme k tomu udělali velmi důležitý krok v pátek na mezinárodní konferenci Pevnost Evropa společně s Tatjanou Festerling a hnutím Pegida. Spolu s více než dvaceti evropskými stranami jsme zde zahájili sběr podpisů na celoevropskou petici proti kvótám. Chceme jich nasbírat jeden milion, aby se touto peticí musela zabývat Evropská komise a Evropský parlament. Sám nikdo nic nesvede, jediná šance, jak zastavit vnucení nelegálních imigrantů a jiných evropských nesmyslů je sjednotit eurorealistické strany a hnutí a společně zastavit unijní mašinérii,“ uvedl předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Myslím, že se situace v Německu posunula v tom smyslu, že také obyčejní Němci si uvědomili, že se stávají jednou z obětí politiky, kterou netvoří Němci, ale lidé naprosto odnárodnění, jako jsou Merkelová, Juncker nebo náš Sobotka. Samozřejmě hlas německé političky je slyšet nejvíc a má dnes v Německu zatím největší váhu, ale srovnávat ji s Napoleonem nelze – možná trochu s Hitlerem, který v prvopočátku byl také placená loutka amerických průmyslníků ve hře proti Rusku. Naštěstí je jiná doba a přestože nás Merkelová, Juncker a servilní národní vlády včetně té české dostaly na pokraj evropské katastrofy, stále doufám, že nadcházející evropské i národní volby přirozenou cestou tyhle zločince či vlastizrádce odstaví a budeme mít šanci maximum zla napravit,“ říká předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Já to beru i jako parádní pohlavek všem, kdo se ještě nedávno zalykali ‚zleva‘ štěstím, že Evropská unie je ‚v zásadě socialistický projekt‘. Ničím na ten způsob nebyla nikdy, a tím méně je jím dnes. Je to naopak spolek, který říká ‚Pane‘ kapitálu – úměrně globální hierarchii prachů, vytunelovaných z cizích mozků a rukou, a ne snad jen těch evropských. Nikdy to proto nebyl ani trucpodnik proti americké hegemonii, jak zní další z ukolébavek tradovaných ‚levicí‘, co by ráda nepřišla o ‚salonfähig‘ renomé. U zrodu struktur, z nichž se postupně vyloupla dnešní EU, stáli osobně i šéfové amerických cifršpiónů Donovan a Dulles. ‚Superstát‘, před jehož tloustnutím alarmuje už i tory Boris Johnson, je diktátorem práva silnějšího. Z dnešní ‚omezené suverenity‘ zemí, které v EU vržou druhé housle, to tlačí k suverenitě v podstatě nulové. Volí-li tak šťavnaté příměry i pravicový politik z někdejší koloniální mocnosti, je to pozoruhodný barometr. A hlavně vzkaz, kde všude se může ohlížet po spojencích kruhová obrana našich národních zájmů. Je nejvyšší čas se do toho pustit,“ řekl místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Evropské socialistické elity ztratily soudnost a nedbají varovných signálů, že lidem se jejich politika, respektive ideologie začíná zajídat. Pan Johnson je znám svými ostrými výroky, ale ‚Napoleon a Hitler‘ je na mě trochu moc,“ říká místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Takové pitomosti...

„Říkám tolik, že nechápu, jak si tak inteligentní Britové mohli zvolit takového člověka londýnským starostou. Z britských úst se takové pitomosti slyší velmi málo. Co věta, to nesmysl. Ach jo. Kdyby si ten člověk něco přečetl o globalizaci, určitě by mluvil jinak,“ míní předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Bývalý starosta Johnson zřejmě neunesl vítězství Labour Party v Londýně, protože srovnávat Evropskou unii s Napoleonem či dokonce s Hitlerem je mimo mísu. To, že Lisabonská smlouva zahájila společnou evropskou obrannou a bezpečnostní politiku, že posílila zahraniční politiku EU a posiluje solidární přístup mezi členskými zeměmi, ještě neznamená, že tvoří superstát pod vedením Německa. Právě pasivní politika konzervativců, odmítání spolupráce a odpor pravice vůči spolupráci umožnily posílení vlivu Německa a Francie coby lídrů evropské integrace. Souhlasím s názorem, že je třeba posílit demokratické principy v EU a že potřeba reforem uvnitř EU. Ale to lze pouze aktivní politikou členských zemí a nikoli vystoupením z Evropské unie. To je strategií některých pravicových a populistických stran, a to nejen v Anglii,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„No, co to na to říci... S tím Řeckem to tak není,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO a předseda Severočechů.cz Bronislav Schwarz.

„Já bych neporovnával dnešní vývoj Evropy s Napoleonem a Hitlerem, nicméně pojmenování hlavních negativ současné EU je přesné. EU není řízená demokratickými metodami, Německo si uzurpuje hlavní slovo a už zcela otevřeně diktuje a silově prosazuje svoje zájmy. Sečteno a podtrženo, emeritní starosta Londýna má pravdu. Ještě bych dodal, že hlavním pojivem EU jsou obrovské materiální prebendy těch, kteří se upíchnou v unijních organizacích a institucích. Jsou jich desítky tisíc a ti to, odtrženi od reality, hrnou hlava nehlava,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Dnešní EU, kterou ovládá Německo, s Tureckem a islámskou invazí kolaboruje

„Bohužel to tak vypadá. Současný diktát nikým nezvolených bruselských úředníků se snaží zničit suverenitu členských zemí, pod iluzí ‚evropské integrace‘. Unie se již naprosto vymkla demokratické kontrole, musíme tedy stejně jako Británie uspořádat referendum o našem setrvání. Není možné, aby o naší zemi rozhodovala banda neomarxistických úředníků někde v Bruselu, naopak je zapotřebí, aby se hlavní slovo ihned vrátilo zpět na úroveň členských států. Nemůžeme dále čekat, kam až je schopný zajít další diktát Bruselu, musíme tento tlak rezolutně odmítnout a stát se zase suverénním státem,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Pan Boris Johnson asi neví, že první pokus o sjednocení Evropy učinil náš král Jiří z Poděbrad. Pravda, úplně jinými prostředky než Napoleon, a už vůbec ne prostředky, jakými to chtěl udělat Hitler! A dle Jiřího z Poděbrad to měla být spolupráce suverénních panovníků proti islámskému nebezpečí z Turecka. Dnešní EU, kterou ovládá Německo, s Tureckem a islámskou invazí kolaboruje. Z historie známe vzájemné sympatie mezi nacismem a islámem. Jinak musím dát Johnsonovi za pravdu. Asi víc než kdo jiný ví, o čem mluví! Naprosto přesně popisuje vztahy uvnitř EU. Ano, demokracie, respekt a dobré sousedské vztahy dostávají na frak! Velké a tím silné státy dávají těm malým až příliš okatě najevo, že mají pěkně ‚sedět v koutě‘ a nemluvit do jejich rozhodnutí, která pak jim jak na stříbrném podnose předloží. Vlastně ani na stříbrném ne. Pro ty by byl příliš nóbl!“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Že to není pravda? Co otevřená náruč Merkelové k vítání migrantů a její snaha rozdělit je pomocí kvót státům, které o ně nestojí? A nestojí o ně proto, že vědí, jaké nebezpečí s nimi přichází, vědí, že to jsou lidé nepoužitelní, přicházející jen a jen za lepšími životními podmínkami, na kterých se nepodíleli ani jediným prstem. A co horšího, vše ukazuje na to, že se ani v nejmenším podílet nechtějí! Ostatně, volba současného londýnského starosty už ukazuje, co Evropu čeká!“ dodal Doubrava.

Nositelé myšlenky velké evropské Říše tu již byli

„Myslím si to samé. Nositelé myšlenky velké evropské Říše tu již byli. Ti noví se poučili z chyb a pokračují. Jistě, že EU-superstát by měl své výhody, bohužel egoistická dominance nositelů myšlenky super říše EU tuto myšlenku zničí. Osobně jsem pro rozsáhlou reformu EU a proti federalizaci a tvoření superříše, kdy Brusel je jen kulisou pro Berlín řízený z USA,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Myslím si, že existují dvě možnosti, proč užil Boris Johnson tato slova. Za a) buď mu moc a popularita stoupla do hlavy a on se zbláznil, nebo za b) musel být neskutečně opilý. Přál bych mu tu druhou variantu, protože z ní se dá vyspat. V obou případech nicméně doporučuji delší pobyt na lůžku a hodně zdraví. Velmi nerad bych označil tato prohlášení za nesmysly, které ukazují Johnsonovu nekompetentnost a primitivní hraní na antiněmeckou notu. Myslím, že i odcházet z EU se musí umět,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Bývalý londýnský starosta Boris Johnson si na úkor Evropské unie řeší domácí politiku, což je – bohužel – stále častější. Já bych v tom ale viděla jeden nový aspekt, dosud se euroskeptici zaměřili primárně na útoky proti evropské politické integraci, z prohlášení pana Johnsona, jak ho citují média, ale cítím něco dalšího, totiž atak proti ekonomické integraci v rámci Evropy – ať již v podobě EU nebo jednotlivých států. Co se Řecka týká, tak ono ‚zničení‘ si zavinili Řekové především sami svojí rozpočtovou a sociální politikou, hovořit v této souvislosti o ‚německé vině‘ je přehnané a cílem je vytvořit atmosféru vzájemné nenávisti mezi evropskými národy,“ vysvětluje poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

„Podobně ‚převzetí‘ italské ekonomiky je mýtus – ano, německé investice v mnoha státech EU jsou velmi silné, například u nás je Německo dlouhodobě a dosti jednoznačně největší investor. Možná i proto je nyní česká ekonomika v tak dobré kondici. Italská ekonomika prochází ambiciozním procesem privatizace státních a polostátních podniků, jejichž přetrvávání vedlo mimo jiné k tomu, že právě v Itálii se světová krize projevila velmi silnými poklesy hospodářství. Že se na této privatizaci podílejí němečtí investoři, je logické – německá ekonomika je nejsilnější v Evropě a má k dispozici největší objemy volných prostředků. Co se týká otázky, zda EU dostatečně respektuje národní státy, pak to je problém, který existuje, nelze ho pomíjet, ale většinová diskuse o něm probíhá naštěstí daleko kultivovanější formou, než jsou podobné výkřiky určené těm voličům, pro jejichž život je nutné mít nepřítele a někoho, na koho svést vlastní problémy,“ dodala Bohdalová.

Od Johnsona je to jen výstřel v kampani za vystoupení Británie z EU...

Poslanec ANO Jiří Zlatuška tvrdí, že Evropská unie se zasloužila o mírový poválečný vývoj v Evropě, srovnávat ji s válečníky je zcela ahistorické. „Reálně by České republice hrozily vážné důsledky politické, ekonomické i bezpečnostní z rozpadu a skutečných hrozeb přicházejících dnes odjinud než z Německa. V této souvislosti by si ostatně ve svých ‚analogiích‘ mohl Boris Johnson připomenout spíše Nevilla Chamberlaina a naši zkušenost s jeho tehdejším ‚konzervativním‘ postojem, v důsledku něhož jsme strávili desetiletí pod nacisty a komunisty. Od Johnsona je to ale jen výstřel v kampani za vystoupení Británie z EU, respektive za své zájmy proti Cameronovi (v kampani cestuje po Británii rudě natřeným německým autobusem Neoplan produkovaným v Německu a Polsku, z čehož se jednomu zavařit hlava může),“ uvedl Zlatuška.

„Naše členství v EU a NATO považuji za nejvýznamnější strategické ukotvení České republiky a specificky vzhledem k EU je nejpodstatnějším českým národním zájmem posilování soudržnosti a společné akceschopnosti Evropské unie – bez ohledu na nálepky superstátu, které tomu budou lidé nesdílející tuto perspektivu dávat. Jako vnuk Turka a s babičkou s francouzskými kořeny, na to, že chodil do bruselské školy, protože jeho otec pracoval v direktorátu životního prostředí Evropské komise, a konec konců i jako někdejší dítě, které překonalo nedoslýchavost bez toho, aby skončilo ve speciálním ústavu, to Alexander Boris de Pfeffel Johnson samozřejmě dotáhl v nacionalisticky zaměřené politice úctyhodně daleko. Na historika jsou ale jeho prohlášení mimo,“ dodal Zlatuška.

„Boris Johnson je vyhlášený svými ostrými výroky a netají se kritickým názorem na fungování EU. To ale neznamená, že na jeho slovech není velký kus pravdy. Minimálně pod tvrzení o nedostatku respektu k názoru nových a menších členských států, což následně nevyhnutelně vede ke zvyšování napětí mezi starými a novými členy EU, se mohu klidně podepsat,“ říká senátor ČSSD Petr Gawlas.

Zájmy jednotlivých evropských států jsou natolik odlišné, že je nemožné je sloučit do fungujícího celku

„Na tom, co řekl Boris Johnson, něco bude. Dalo by se říci, že každý v historii známý pokus o evropskou integraci skončil velkou válkou. Zájmy jednotlivých evropských států jsou natolik odlišné, že je prakticky nemožné je sloučit do fungujícího celku. Proto se vytrácí i demokratické principy řízení takového nesourodého soustátí. Všechno už tu bylo. A jak to skončilo. Toto by měli mít všichni na paměti a vzpamatovat se, dokud je ještě čas. Nebo už čas není a vývoj směřuje k neodvratné katastrofě?“ podotkl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Bezpochyby podobné názory, které prezentuje pan Johnson, lze neprodleně onálepkovat jako populistické či přímo extremistické. Nebo coby tradiční anglický euroskepticismus. Já to však tak nevidím. Zvláštní, neznáme se, ale jako bychom se s tímto londýnským gentlemanem o pohledu na současné aktivity EU domluvili. Nicméně euronadšenci nám to jistě opět vytmaví. Nedivím se jim. Europosty v Bruselu jsou více než lukrativní. Zabezpečíte tam nejen sebe, ale i své nejbližší. Tak ať to stojí, co to stojí. Bohužel, vždy to tak bylo. Nicméně tu a tam se přece něco změnilo. A tak za jistý klad této doby považuji, že kritici zamýšlené superříše se fyzicky nepopravují,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Přestože má v několika ohledech pravdu, mám problém se s jeho prohlášením ztotožnit. Jde mu totiž primárně o místo předsedy Konzervativní strany a využívá referendum o setrvání Velké Británie v EU k vlastnímu politickému profitu. Přirovnání nového evropského projektu budovaného na dobrovolnosti s touhou militantních zakomplexovaných fanatiků po moci považuji za přinejmenším velmi levné. Mohu sice souhlasit s jeho kritikou současného stavu EU, ale jeho další výroky mě ubezpečují v tom, že je prostým populistou, kterému jde více o moc než o blaho vlastní země,“ sdělila europoslankyně Kateřina Konečná.

Pokud to je všechno pravda, pak je exstarosta Londýna pěkný mizera

„Pokud to je všechno pravda, pak je exstarosta Londýna pěkný mizera. Místo toho, aby pomáhali vytvářet protiváhu Německu v rámci EU, utečou z ní Angličani jako malí kluci. Něco mi to připomíná,“ říká europoslanec ČSSD Jan Keller.

„EU má mnoho nedostatků, ale je to jediná cesta k mírovému soužití. Proč pan exstarosta používá nesrovnatelné přirovnání? Rozhodně s ním nesouhlasím. Na rozdíl od něj jsem zažila dobu nesvobody a vládu jedné strany. Nezapomínám a za svobodu, kterou máme, jsem vděčná. Není zadarmo a je třeba ji bránit jak proti byrokratům, tak proti demagogům,“ uvedla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Vypadá to na logické závěry,“ souhlasí s Johnsonem poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Myslím si, že bývalý starosta Boris Johnson pokračuje v negativní předvolební kampani konzervativců, která vedla k porážce jejich kandidáta Zaka Goldsmitha a vítězství labouristického dnes již starosty Londýna Sadiqa Khana. Boris Johnson se ve snaze prosadit brexit neštítí používat i tyto nesmyslné a absurdní argumenty,“ říká poslanec ČSSD František Adámek.

Referendum o EU a premiérství

Britové budou o setrvání v EU hlasovat v referendu 23. června a zatím stále není jasné, jak by mohlo hlasování dopadnout. Premiér David Cameron vede kampaň za to, aby Británie v EU zůstala. Tvrdí, že by odchod z uskupení 28 evropských států oslabil Británii ekonomicky i politicky. S Cameronem nesouhlasí řada poslanců a osobností jeho Konzervativní strany, mimo jiné i Johnson. Premiér má naopak podporu opozičních labouristů a liberálů. Johnson následně získal podporu vůdce UKIP Nigela Farage, který nedělníku Mail on Sunday řekl, že Johnsona podpoří v úsilí stát se předsedou vlády po Cameronovi.

Jak uvádí ČTK, někteří pozorovatelé se domnívají, že Cameron bude nucen odstoupit z premiérské funkce v případě, že by v červnovém referendu Britové rozhodli o brexitu, tedy odchodu Británie z EU. Johnson je jedním z hlavních favoritů mezi jeho potenciálními nástupci. Podle internetových stránek What UK thinks (Co si Británie myslí), které průměrují posledních šest průzkumů veřejného mínění před referendem, mají příznivci brexitu a setrvání Británie v EU stejnou, přibližně padesátiprocentní šanci na úspěch. Podle jiného průzkumu, pro Sunday Mirror a The Independent, 21 procent respondentů věří víc v Camerona než Johnsona. Opačně, tedy více důvěry pro Johnsona, vyslovilo však 45 procent dotázaných.

Nacistické kořeny EU. Nová Evropa solidarity a spolupráce

Pokud jde o „Evropskou unii a nacismus“, tak o tom pojednává kupříkladu oxfordský historik John Laughland ve své knize Znečištěný pramen. Laughland píše, že „Hitlerovi nezáleželo na národní suverenitě zemí, které dobyl … fašisté národní stát nenáviděli“.

Laughland cituje například nacistu Arthura Seyss-Inquarta: „Idea nového společenství, která převyšuje a přesahuje koncepci národního státu, přetvoří životní prostor, který nám všem daly dějiny, v novou duchovní říši… Nová Evropa solidarity a spolupráce mezi všemi jejími národy, Evropa bez nezaměstnanosti, hospodářských a peněžních krizí, Evropa plánování a dělby práce, která bude mít k dispozici nejmodernější výrobní techniku a společný kontinentální systém obchodu a komunikací, najde pevný základ a rychle zvýší svoji prosperitu, jakmile budou odstraněny národní hospodářské bariéry.“

Základní prvky plánu na vytvoření Nové Evropy: harmonizace a měnová unie

O těchto věcech napsal i nynější rektor vysoké školy CEVRO Institut Josef Šíma ve své práci Sjednocování Evropy. Podle Šímy i Adolf Hitler se vyslovil pro dnes tolik populární „evropskou myšlenku“ harmonizace systémů práva evropských zemí a nutnost konvergence jednotlivých státních politik v jednotný systém, který je vlastní všem obyvatelům společného evropského domu. „Evropské národy tvoří v tomto světě jednu rodinu. ... Není příliš rozumné představovat si, že v takovémto přeplněném domě, jakým Evropa je, je možné, aby si komunita národů zachovala dlouhodobě různé právní systémy a různé koncepty práva,“ cituje Hitlera.

Šíma připomíná, že v červnu 1943 byl zveřejněn další pro-evropský dokument nesoucí název Základní prvky plánu na vytvoření Nové Evropy. V kapitole „Ekonomická organizace Evropy“ je dle něj předvídáno mnoho z toho, co se stalo každodenní součástí práce evropských úředníků o mnoho desetiletí později. Nalézáme zde princip preferenčního zacházení s evropskými státy na úkor států neevropských, zmínky o evropské celní unii, evropském zúčtovacím centru a stabilních směnných kurzech s cílem vytvořit měnovou unii, diskusi o harmonizaci podmínek na trhu práce, harmonizaci sociálního zákonodárství a mnohé jiné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…