EU vám posílá pozdrav k Vánocům: Buďte solidární, přeje si šéfka EP

24.12.2023 18:42 | Monitoring

Mezi přáními veselých Vánoc letos nechybějí ani vánoční pozdravy od činitelů a institucí EU a Evropanům zasílá své vánoční pozdravy z Bruselu například Evropský parlament (EP), za nějž se vyjádřila jeho šéfka Roberta Metsolaová s přáním „naděje do budoucna“. Onou nadějí pro ni je, že se nám v budoucnu bude v Unii „společně dařit“ či „budeme solidární“. Již dříve své přání k Vánocům kromě ní zaslala také Evropská komise, která se zároveň s tím pochlubila, co do Bruselu připutovalo až od Kyjeva. Eurokomisaři si to okamžitě pověsili na stromeček.

EU vám posílá pozdrav k Vánocům: Buďte solidární, přeje si šéfka EP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43735 lidí
Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová ve svém vzkazu pro Evropany k Vánocům poznamenala, že se rok nachýlil do časů, kdy přemýtáme nad letoškem a procházíme vzpomínky s našimi rodinami, dětmi a všemi, které milujeme.

Zároveň podle ní jde o čas, kdy se zamyslíme nad tím, co nás spojuje, a nad hodnotami, které sdílíme. „Vánoce jsou symbolem světla a míru. A naděje do budoucna. Takové budoucnosti, kde se nám bude společně dařit, kde budeme solidární a kde budeme žít v míru.“

„Kéž nás tento duch provází letošními Vánocemi i celým nadcházejícím rokem,“ dodala pak Metsolaová v letošním vánočním přání od ní a Evropského parlamentu.

Přání k Vánocům pak zaslala i Evropská komise (EK), avšak tentokrát se kromě Evropanů žijících v Unii obrátila i směrem k Ukrajincům, jelikož do Bruselu letos právě z Ukrajiny před Vánoci dorazila netradiční zásilka.

Zásilka obsahovala „zvláštní vánoční dárek“, který jakmile eurokomisaři obdrželi, rozhodli se jej zavěsit přímo na svůj vánoční stromek v budově Berlaymont v Bruselu – šlo totiž o ozdobu zvanou Pivnyk.

„Tato úžasná ozdoba Pivnyk je nejen dekorací, ale i symbolem naděje, vděčnosti a společných hodnot,“ upozornila Evropská komise a připojila neobyčejný příběh, který se s touto ozdobou pojí. „V roce 2022 byl keramický kohout nalezen neporušený v Borodiance nedaleko Kyjeva na vrcholu kuchyňské linky v budově, která byla zničena Ruskem,“ vysvětlila EK, proč jde o tak neobyčejný keramický kohout z Ukrajiny.

V Bruselu prý nyní tato dekorace na vánočním stromečku „slouží jako silné svědectví naší podpory Ukrajině“. „Veselé Vánoce,“ popřála poté na Facebooku Evropská komise v anglickém a ukrajinském jazyce.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

EU., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHorký , 25.12.2023 8:41:27
Onou nadějí pro ni je, že se nám v budoucnu bude v Unii „společně dařit“ či „budeme solidární“. Ano, buďme solidární a za stejnou práci stejné peníze. Stejně kvalitní potraviny v celé EU, Stejné ceny všeho v EU, stejná práva v celé EU a sažit se nastolit mír a nepodporovat války. Nebo jak to myslela?

|  7 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…