EU vám vidí do auta. Brusel o nich shromažďuje informace

05.02.2020 12:47

Myslíte si, že vás nikdo nesleduje? Jste na omylu. MF Dnes dnes píše o tom, jak Evropská unie shromažďuje data z nových vozů. V Bruselu například podle všeho úředníci uvidí do nádrže všem řidičům z eurozóny.

EU vám vidí do auta. Brusel o nich shromažďuje informace
Foto: archiv red
Popisek: Typický obrázek na D1 - stojící kolona

Moderní automobily shromažďují podle dnešního vydání MF Dnes data, která následně posílají k vyhodnocování. Například koupí-li si zákazník vozidlo homologované v zemích Evropské unie, je v něm zcela jistě povinný software, který sleduje spotřebu vozidla a data posílá do Bruselu. Jde o nařízení, které vymyslela Evropská unie a nové automobily, které se od letošního roku objeví na trhu, musí být takto sledovány. 

Technologie už používaly automobilky dříve, ale jen pro své interní účely. Nyní už to bude Brusel shromažďovat, konkrétně od příštího roku. Je jen otázkou, jak data bude dostávat, zda on-line přímo z aut, nebo zda se kontroly spotřeby stanou součástí STK. 

Evropská unie pak bude moci udělovat automobilkám obří pokuty, a to v případě, že dojde k odchylkám proti marketingovým katalogům. A právě kvůli tomu prý může dojít ke zdražení aut. Zároveň se opatření mohou dotknout i řidičů, kteří by v případě, že jezdí rychle, tudíž více znečišťují, mohli platit větší „uhlíkové“ daně. „Je zapotřebí, aby v případném zavedení byl systém založen spíše motivačně než restriktivně. Všemu bude ještě předcházet široká diskuse,“ míní šéf Autoklubu ČR Jan Šťovíček. Automobilový expert Filip Turek pak vyjádřil obavy, že je riziko úniku dat. 

Co se týče průzkumů, tak ty ukazují, že s monitorováním dat o svých vozidlech souhlasí až 70 procent řidičů v rámci Evropské unie. V Česku však padesát procent lidí tyto technologie vnímá spíše negativně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…