EU vedou skvělí státníci jako Merkelová, pochvaluje si europoslanec Svoboda

09.10.2015 11:35

Evropskou unii konečně vedou státníci, kteří mají dlouhodobou vizi, snaží se ji naplnit a nehledí přitom na průzkumy veřejného mínění. Takové politiky potřebujeme, míní lidovecký europoslanec Pavel Svoboda. Srovnává také počínání Merkelové s bojem maltézských rytířů proti Turkům.

EU vedou skvělí státníci jako Merkelová, pochvaluje si europoslanec Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Svoboda

„Společné vystoupení kancléřky Merkelové a prezidenta Hollanda v Evropském parlamentu bylo jednoznačné v tom, že máme v čele velkých evropských národů někoho s jasnou dlouhodobou vizí evropského kontinentu, kdo při jejím prosazování nehledí na průzkumy veřejného mínění. To je přesně to, co by měla politická elita dělat – nehledět jen k příštím volbám, ale k příští generaci; v tom spočívá rozdíl mezi politikem a státníkem,“ napsal europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) na blogu Aktuálně.cz.

Kancléřka Merkelová podle europoslance ví, že migrace Evropu změní, jen je přesvědčená, že to starý kontinent ustojí. Za mnohem důležitější považuje, že zůstaneme věrni ideálu lidských práv, který představuje jeden ze základních rysů naší civilizace. Kdybychom tuto ideu opustili, možná by se nám žilo snáze, ale vnitřně bychom vlastně zemřeli. To dodává sám Svoboda, který vidí určitou paralelu v boji maltézských rytířů proti Turkům na Maltě v roce 1565. Rytíři se tehdy rozhodli, že budou chránit obyvatele, ačkoli se mohli stáhnout do pevnosti, a nakonec zvítězili. Merkelová se podle Svobody v zásadě snaží o totéž.  

Svoboda má za to, že právě kontakt s cizí kulturou pomůže nám samým především v uvědomění si, jaké hodnoty jsou pro nás natolik významné, že budeme ochotni je vynucovat na druhých lidech, případně je posílat pryč, pokud tyto nebudou dodržovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…