EU zaplatí nový pavilon chirurgických oborů v nemocnici ve Frýdku-Místku

24.07.2012 13:13

Nový pavilon chirurgických oborů vyroste v areálu Nemocnice ve Frýdku-Místku. Do pětipatrového objektu budou přestěhována a nově vybavena oddělení chirurgicko-traumatologické, ortopedické a urologické. Předpokládané náklady jsou ve výši 526 milionů korun.

EU zaplatí nový pavilon chirurgických oborů v nemocnici ve Frýdku-Místku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentky lékařské fakulty

Nový pavilon frýdecko-místecké nemocnice má být hotový v roce 2015. Vznikne zde 107 nových lůžek a 10 ambulancí. Zajímavostí bude také heliport záchranné služby na střeše objektu. Mezi nově pořizovaným vybavením je plánováno například CT s tlakovým injektorem, rentgeny a ultrazvuky, anesteziologické a další přístroje v celkové hodnotě. Pavilon se buduje náhradou za starý pavilon, zmíněná oddělení jsou nyní provizorně umístěna v jiných pavilonech nemocnice.

Havířovská nemocnice je spádovým pracovištěm východní části Moravskoslezského kraje v léčbě infekčních chorob. Je rovněž součástí páteřní infrastruktury pandemických situací v kraji. Po rekonstrukci bude infekční pavilon nemocnice vybaven například přetlakovou izolační komorou, elektronicky ovladatelnými lůžky pro intenzivní péči, vyšetřovacími lehátky a desítkami dalších přístrojů a zařízení.

„Jako zodpovědný investor jsme si nechali vypracovat externí odborné posudky na pořizované vybavení, aby odpovídalo obvyklým cenám. Evropská dotace přes půl miliardy korun na nový pavilon ve Frýdku-Místku a rekonstrukci pavilonu v Havířově je tak účelným vkladem do lidského zdraví a dobré kondice lidí v našem kraji,“ řekl David Sventek, ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko. Sventek připomíná také dříve podpořené projekty vybavení Městské nemocnice Ostrava, Fakultní nemocnice Ostrava a sedmi krajských nemocnic. 

Regionální rada Moravskoslezsko v letech 2007-2013 zodpovídá za uplatnění přibližně 19 miliard korun z evropských fondů v Moravskoslezsku. Doposud podpořila 679 projektů dopravní infrastruktury, veřejných služeb, cestovního ruchu, regenerace brownfields, rozvoje měst a venkova dotací 15 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…