EU zveřejnila smlouvu na vakcíny, předtím ji úředník začernil. Jenže blbě, takže všichni viděli, jak to je

30.01.2021 8:20

Matematik a publicista Marian Kechlibar si pročetl zveřejněnou smlouvu mezi Evropskou unií a farmaceutickou společností AstraZeneca, v níž je mnoho začerněných míst. K obsahu některých z nich se však lze dostat, a to poměrně jednoduše; některé citlivé údaje totiž nebyly začerněny až tak důsledně.

EU zveřejnila smlouvu na vakcíny, předtím ji úředník začernil. Jenže blbě, takže všichni viděli, jak to je
Foto: Archiv MK
Popisek: Matematik a publicista Marian Kechlibar

Smlouva mezi EU a farmaceutickou firmou AstraZeneca – které jsou spolu ve střetu ohledně toho, kolik dávek vakcíny má být dodáno a v jakém časovém horizontu – má ve zveřejněné verzi rozsáhlé začernění citlivých údajů, např. takto zatajuje i celkovou cenu.

Zaměstnanec, který měl takové začerňování částí dokumentu za úkol, však nebyl důsledný. Vypustil do světa verzi, ve které podstatné pasáže (ne všechny) toho začerněného textu lze snadno přečíst.

„Na první pohled to vypadá dostatečně utajeně, a to bylo patrně to, co dotyčného zaměstnance zmátlo. Jenže ve skutečnosti byla v jeho postupu bezpečnostní díra. Začátky všech odstavců jsou totiž viditelné (nezačerněné), pokud ve volně dostupném programu Acrobat Reader DC kliknete v levém sloupci nahoře na ikonu Záložky,“ popisuje Kechlibar, jakým postupem se mnohé odhalí.

FOTO: Kechlibar.net

A co se Kechlibar tímto postupem dozvěděl? „Že původně začerněná částka, o které se v souvislosti s cenou dodaného zboží hovoří, činí 870 milionů eur. Nebo to, z jakých položek se cena zboží kalkulovala (odstavec 1.15 smlouvy ‚Cost of Goods‘, kompletně začerněný, leč také téměř kompletně viditelný).“

V současné chvíli už byla tato verze ze stránek Evropské komise stažena a nahrazena verzí, ve které „záložky“ dostupné nejsou, ale internet nezapomíná. „Prostý text vyextrahovaný ze záložek si lze prohlédnout i zde,“ připojuje Kechlibar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…