EXKLUZIVNĚ Dokument lídrů EU. O přesném konci ruského plynu ani slovo. O Putinovi také ne

12.03.2022 11:10 | Analýza

Petr Fiala se ve dnech 10. a 11. března účastnil neformálního zasedání hlav států a předsedů vlád EU, které na zámku ve Versailles hostil francouzský prezident Emmanuel Macron. Hlavními tématy jednání byly ruská agrese na Ukrajině, zajištění evropské bezpečnosti, energetická soběstačnost EU a nový model evropského hospodářského růstu a investic.

EXKLUZIVNĚ Dokument lídrů EU. O přesném konci ruského plynu ani slovo. O Putinovi také ne
Foto: Vláda ČR
Popisek: Premiér Fiala se zúčastnil neformálního summitu EU ve Versailles

ParlamentníListy.cz od dvou svých bruselských zdrojů získaly v sobotu dokument „deklarace", která má místy ostrý tón, ovšem chybí v ní jakékoli přesné údaje.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Z pohledu očekávání tak vyznívá spíše na prázdno.

„Před dvěma týdny vrátilo Rusko válku do Evropy. Ruská nevyprovokovaná a neoprávněná vojenská agrese proti Ukrajině hrubě porušuje mezinárodní právo a principy Charty OSN a podkopává evropskou a globální bezpečnost a stabilitu," stojí v úvodu deklarace.

„Ukrajinskému obyvatelstvu působí nevýslovné utrpení. Rusko a jeho spolupachatel Bělorusko nesou plnou odpovědnost za tuto válku a budou zodpovědní za své zločiny. V tomto ohledu vítáme rozhodnutí prokurátora Mezinárodního trestního soudu, jenž zahájil vyšetřování," konstatuje se dále.

Dokumentu se budeme věnovat hlouběji.

Protentokrát se zaměříme na tolik skloňovanou závislost Evropy na dodávkách ruského plynu. Ve Versailles se totiž řešilo mimo jiné osamostatnění EU od těchto zdrojů. Zmíněna byla trojice ropa, plyn a uhlí.

Kdy? Co nejdříve

Žádný přesný termín ovšem v dokumentu není. Jde o ryze formální stanoviska a postoje. Citujme jeden z bodů příslušné kapitoly označené jako „snižování energetické závislosti".

„Během několika posledních let si Evropská unie stanovila ambiciózní cíle, kterých má dosáhnout. Cílem je klimatická neutralita do roku 2050," píše se v podkladech, jejichž autenticitu potvrdil také třetí zdroj. „Vzhledem k tomu, že EU pracuje na dosažení zmíněného cíle, současná situace vyžaduje důkladné přehodnocení toho, jak zajišťujeme bezpečnost našich dodávek energie," konstatuje se dále.

V tomto ohledu lídři EU souhlasili s postupným ukončením závislosti na ruském plynu, ropě a uhlí. Kdy? Co nejdříve. Jak?

„Urychlením snižování naší celkové závislosti na fosilních palivech, zohledněním vnitrostátní volby členských států ohledně jejich energetické skladby." Dále? „Diverzifikací dodávek a tras, včetně využití LNG (zkapalněný zemní plyn, pozn. red.) a rozvoje bioplynu."

Dalším z bodů bylo například „posílení pohotovostního plánování EU pro zabezpečení dodávek".

„Shodli jsme se na textu společného prohlášení, který jednoznačně odsuzuje ruskou agresi a mluví o dalších krocích, které bude potřeba dělat. Vyjadřuje jasnou podporu Ukrajině a statečnému boji Ukrajinců. A obsahuje také – a o tom byla určitá diskuze – otevírání dveří Ukrajině směrem do Evropy. S tím, že se tam mluví o tom, že s námi tvoří Ukrajinci jednu rodinu a že jsou jim otevřené dveře směrem do Evropské unie,“ uvedl premiér Petr Fiala.

A právě na zmíněné otevírání dveří Ukrajině se zaměříme v dalším materiálu.

Z něj totiž vyplynulo, že dveře do Evropy až tak otevřené nejsou.

Foto: Vláda ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …