EXKLUZIVNĚ Známe důvod, proč by měl Babiš skončit. Jde o něco úplně jiného, než se tvrdí. Ta konstrukce vám vyrazí dech

02.05.2017 12:46

Dnes odpoledne by měl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámit, zda odvolá z postu ministra financí Andreje Babiše (ANO). Sobotku totiž neuspokojilo Babišovo vysvětlení jeho kauzy korunových dluhopisů. ParlamentníListy.cz od pátku opakovaně kontaktovaly klíčové členy ČSSD. Většina z nich sice drží bobříka mlčení, jeden se ovšem neudržel a promluvil.

EXKLUZIVNĚ Známe důvod, proč by měl Babiš skončit. Jde o něco úplně jiného, než se tvrdí. Ta konstrukce vám vyrazí dech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Recesistický průvod Svátek práce Andreje Babiše. Objevovala se hesla Ať žije kobliha, Výrobou uzenin k lepšímu zítřku nebo Agrofert- náš cíl a mávátka s motivem párků a koblih

„Tak samozřejmě se na grémiu řeší řada věcí, dluhopisy nevyjímaje,“ uvedl náš dobře informovaný zdroj. „My jsme si kolektivně řekli, že veškerou medializaci necháme na Slávkovi, to chci dodržet i já,“ doplnil s tím, že uvnitř sociální demokracie chtějí všichni tahat za jeden provaz. „Babiš nás dlouhodobě uráží, pomlouvá, že jsme zloději a nevím, co všechno, tak uvidíme, jak se pan premiér rozhodne,“ doplnil.

Jaký je ovšem ten pravý důvod, proč by měl Andrej Babiš skončit na postu ministra financí České republiky? „Je hodně v médiích. Ony se totiž dělají takové různé přehledy výstupů, kdo a kde mluvil a k jaké věci. Babiš má nespornou výhodu, že má svá vlastní média, ale přitakávají mu i další včetně vás v Parlamentních listech. To je ten problém. Co s tím? No tak je přeci logické, že pokud je citován, tak je citován velice často jako ministr financí, ne jako předseda ANO. Pakliže je člen kabinetu premiéra Sobotky, má našlápnuto být neustále viděn a slyšen. Když nebude ve funkci, přijde o osmdesát procent svých mediálních výstupů,“ přiblížil náš zdroj dění za zavřenými dveřmi Lidového domu.

Logika sociální demokracie tak zní údajně následovně: Babiš je často v médiích, neboť je ministr. Pakliže ministrem nebude, nebude mít ani prostor v rozhlase a televizi vystupovat…

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš pokračoval ve vládě?

67%
33%
hlasovalo: 18752 lidí

A co reakce? „I kdybych Babišovi nevěřila, tak posedlost, s níž se snaží ČSSD o jeho likvidaci, mne přesvědčí o nutnosti udržet ho v politice. Křeč, nefér argumenty, likvidace jeho osoby za každou cenu, bez ohledu na to, že je opravdu úspěšný ministr financí, to je něco odporného!“ podotkla poslankyně hnutí ANO Jana Lorencová. „Vždy, když se autokratický majitel hnutí ANO přestane kontrolovat, máme příležitost nahlédnout do jeho myšlenkového světa a spatříme totéž: nechuť k pravidlům. Z jeho věty na adresu Sněmovny (To je neuvěřitelné, co si ke mně Sněmovna dovolila) je jasné, kdo je mu nepřítelem – instituce liberální demokracie, které ještě plně neovládá,“ okomentoval na serveru iHNed.cz Petr Honzejk.

„Je tragické, když ODS na likvidaci Babiše ve vládě spolupracuje s ČSSD. Ačkoliv má ODS v čele uznávaného politologa a vysokoškolského profesora Petra Fialu, podpora ODS k odvolání Babiše z vlády je zcela nesmyslná a pro tuto stranu naprosto kontraproduktivní,“ poznamenává na blogu server iDnes.cz Jan Bartoň.

V této souvislosti rovněž zkonstatoval, že Bohuslav Sobotka je hlavní přítěží ČSSD v souboji o voliče. „Nemá potřebné vůdcovské charisma a je stále veřejností vnímán jako ten, kdo českou politiku podřídil zájmům EU,“ řekl. ODS pak podle něj nemá žádný objektivní zájem na pádu Andreje Babiše. „Babiš je v zásadě problém ČSSD, která ho ve vládě nechala vyrůst tak, že jí přerostl přes hlavu. Pokud bude Babiš z vlády odvolán, využije toto své odvolání tak, že se tradiční politické strany obávají o své pozice,“ podotkl Bartoň se slovy, že ČSSD s podporou opozice dostane Babiše z vlády za cenu, že ten ovládne podzimní volby a vrátí se do Strakovy akademie hlavní branou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…