Ekologové kritizují Nečase: Roman je pryč, ale lobby v politice zůstala

29.10.2011 18:49

Bývalého šéfa ČEZu Martina Romana, který byl opakovaně kritizován za své údajné vazby na politiku, nahradil ve funkci Daniel Beneš. Podle ekologů se ale nic nezměnilo. Vypovídá o tom i složení delegace premiéra Petra Nečase při cestě do Spojených států amerických.

Ekologové kritizují Nečase: Roman je pryč, ale lobby v politice zůstala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Nečase na cestě přes oceán doprovázeli kromě nového generálního ředitele ČEZu Beneše i členové vedení plzeňského strojírenského podniku Škoda JS. "Ukazuje se, že i po odvolání Martina Romana z čela vedení společnosti nezmizel silný vliv energetických mastodontů na vrcholnou českou politiku," uvedli podle Deníku Referendum v tiskovém prohlášení hnutí DUHA a sdružení Calla.

Nečas si posilu do Washingtonu odvezl zejména kvůli diskusi o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Do tendru na její realizování se totiž kromě Francouzů a Rusů přihlásili i Američané z firmy Westinghouse. Nakonec se podle slov premiéra ale debata o Temelíně zkrátila na několik minut. S prezidentem Barackem Obamou v Bílém domě Nečas probíral zejména vzájemné vztahy obou zemí a jejich stávající i budoucí spolupráci.

"Bez ohledu na případného vítěze tendru budou nové reaktory velmi drahou investicí. Zkušenosti ze dvou rozestavěných reaktorů v Evropě ukazují, že se cena dvou reaktorů v Temelíně může vyšplhat až k 300 miliardám korun," myslí si ale ekologové.

Podle Edvarda Sequense ze sdružení Calla navíc ani jeden z účastníků tendru nemůže nabídnout vyzkoušené reaktory. "Česká energetika se stejně jako německá může obejít i bez nových reaktorů v Temelíně a to soustředěním sil na energetickou efektivitu, snížení spotřeby a využití potenciálu, který nabízejí obnovitelné zdroje," podotkl Sequense.

Čtěte:

Nečas se s Obamou bavil i o Temelíně. Prý jen čtyři minuty

Nečas je důležitý kvůli Temelínu. Obama ho přijme už dnes

USA jsou partner. Nečas ale o důležitosti Česka iluze nemá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…