Ekonom: Daně? Chtějí mít chudé ještě chudší, jen když bohatší zchudnou

15.04.2021 9:54

„Solidarita nesmí mít nic společného s nadměrným zdaněním vysocepříjmových obyvatel,“ odmítá návrhy z dubnové schůze Mezinárodního měnového fondu na výraznější progresivní zdanění příjmů bohatých či na větší výběr daní z nemovitostí ekonom a člen hnutí Trikolóra Miroslav Křížek. „My jsme tu pokus o socialistický ráj na zemi, kde by měl každý dostávat podle svých potřeb, ale přispívat podle svých schopností, už jednou měli. A jak to nakonec dopadlo, víme všichni,“ vzkazuje.

Ekonom: Daně? Chtějí mít chudé ještě chudší, jen když bohatší zchudnou
Foto: Archiv MK
Popisek: Bývalý generální ředitel CzechInvestu, vysokoškolský pedagog a ekonom Trikolóry Miroslav Křížek

Anketa

Vadí vám, že kandidát na ministra kultury Birke nemá vysokoškolské vzdělání?

36%
64%
hlasovalo: 3879 lidí
Křížek po posledním zasedání Mezinárodního měnového fondu na začátku dubna, kde zazněly návrhy na výrazné progresivní zdanění příjmů bohatých či na větší tlak na výběr daní z nemovitosti či daní dědických a majetkových, ve svém komentáři podotýká, že takovéto snahy o rovnostářskou společnost nikdy nebyly úspěšné a není žádný důvod se domnívat, že tentokrát tomu bude naopak.

Ukazuje, že zavedením vysokého zdanění jen poklesne motivace lidí ke studiu a k práci. „Ostatně, proč byste si měli zvyšovat kvalifikaci nebo víc pracovat, když vám stát peníze sebere a přerozdělí je třeba i těm, kteří se k nízkým příjmům dostali kvůli své lenosti,“ varuje. Kdo naopak dle něj vydělá, je samotný stát a na něj nasátý úřednický aparát, jemuž při přerozdělování část prostředků zůstane. „To také zrovna nemotivuje ke snaze být úspěšný a více vydělávat,“ dodává.

Vysoce kvalifikovaní lidé, jako jsou lékaři či odborníci v oblasti IT, poté mohou ze země s neúměrně vysokým zdaněním příjmu odejít. A ekonom varuje, že se tak země přiblíží do kategorie „levné montovny pro vyspělejší státy“. Neopomíná, že bez naděje na úspěch také nebudou mít potřebu vzdělávat se ani mladé generace.

S odkazem na Lafferovu křivku, která ukazuje vztah mez optimálním a příliš nízkým, či naopak vysokým zdaněním, upozorňuje, že v určitý moment velmi vysokého daňového zatížení přestanou lidé daně přiznávat a vyplatí se jim riskovat riziko z daňových úniků, přičemž se projeví i samotná nižší motivace ekonomických subjektů k vyšším výkonům. Při extrémním zdanění tak paradoxně stát může získat na daních méně, než při optimální hladině odvodů poukazovaných státu.

Nejvíce pak na zvýšení daní prodělají zejména ti chudí. Socialistům ekonom na jejich názory odpovídá slovy britské premiérky Margaret Thatcherové. „Železná Lady při jednom zasedání sněmovny přesně vystihla, o co vlastně socialistům jde; na jednoho socialistického poslance briskně zareagovala: ‚On by radši viděl chudé chudší, jen když bohatí zchudnou. To je socialistická politika!‘“ cituje jednu z nejvýznamnějších političek. A sdílí názor, že by stát měl být efektivní a vybírat daně v co možná nejnižších daňových sazbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…