Ekonom: Jak je to s cenou plynu z LNG terminálu

12.09.2022 13:04

Vláda Petr Fialy vyjednala ve spolupráci se společností ČEZ pro Česko podíl na plovoucím LNG terminálu v Nizozemí. Ekonom Pavel Řežábek v rozhovoru pro LN upozornil, že nám podíl na tomto terminálu zajišťuje energetickou bezpečnost. I když to nebude nejlevnější.

Ekonom: Jak je to s cenou plynu z LNG terminálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Ruský plyn býval dlouhá léta levným zdrojem energie. Ekonom Pavel Řežábek však v rozhovoru pro Lidové noviny upozornil, že z Ruska se stal velmi nespolehlivý partner.

„Ceny za dodávky LNG teď bohužel odpovídají vysokým tržním cenám. Avšak platí, že nejdražší plyn je ten, který potřebujete, ale nemáte. To přesně vystihuje situaci s ruským plynem. Během pandemie koronaviru, kdy poklesla spotřeba, byl (ruský plynárenský obr) Gazprom ochoten dodávat i za 15 eur za megawatthodinu (MWh). Teď z geopolitických důvodů nedodává nic, a tak cena radikálně vzrostla. Aktuálně se pohybuje okolo 200 eur za megawatthodinu,“ upozornil ekonom hned v úvodu rozhovoru.

Terminál v Nizozemsku prý máme na 5 let. Vedle Nizozemí zkapalněný plyn dodávají Katar a Spojené státy. Další možnosti se podle Řežábka otevírají v Austrálii a v Nigérii.

A pak jsou tu ještě domácí možnosti, jako instalace tepelných čerpadel, která vyjde na statisíce, ale v dlouhodobém horizontu se vyplatí. Německo už vyhlásilo, že výstavba obnovitelných zdrojů je ve veřejném zájmu.

„Náklady potřebné na vrt dál od Evropy, výstavbu zkapalňovacího terminálu, tanker pro transport LNG a výstavbu zplynovacího terminálu dohromady činí zhruba 30 až 40 eur za MWh. Kdybychom tedy kalkulovali se sumou 40 eur, je to přibližně pětkrát méně, než činí aktuální úroveň ceny zaviněné nedodávkami z Ruska. Na obdobnou cenu by dodávky LNG měly dlouhodobě klesnout. Teď na ní pochopitelně zdaleka nejsou a odpovídají současným drahým tržním cenám. Ale i tak nám budou poskytovat energetickou bezpečnost,“ pokračoval Řežábek.

Česko by podle něj mělo sázet na fotovoltaiku, jádro a větrné elektrárny.

Řežábkova slova zpochybnil energetický expert Pavel Janeček. „LNG plyn, který je také brán za alternativu, je nyní ve výši kolem 50 miliard kubíků. Získat nějaké množství navíc bude problematické bez účasti čínských firem, protože dlouhodobé kontrakty má USA na LNG podepsány právě s čínskými společnostmi. Těm zbývají jistá rezidua, která mohou přeprodat do Evropy, ale to se jistě ztratí ve chvíli, kdy se čínská ekonomika v plném rozsahu oživí a žádné přebytky mít nebude. Takže ani náhrada zkapalněným plynem není žádná," uvedl v červenci pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…