Ekonom Kovanda: Soudný člověk by čekal konec rozhazování a rozkrádaček. Ale naše vláda ne...

08.08.2022 17:14 | Ze sítí

Ekonom Lukáš Kovanda se vyjádřil k hospodaření současné vlády Petra Fialy (ODS). Podle něj by soudný člověk čekal seškrtání rozhazování či vyšetřování rozkrádaček. Fialův kabinet však podle jeho názoru činí něco jiného.

Ekonom Kovanda: Soudný člověk by čekal konec rozhazování a rozkrádaček. Ale naše vláda ne...
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Lukáš Kovanda

„Pokud Babišova vláda rozhazovala a rozkrádala veřejné finance, soudný člověk by čekal seškrtání rozhazování, vyšetřování rozkrádaček,“ konstatuje Kovanda.

„Po více než osmi měsících nejsou patrné známky ani jednoho. Fialova vláda naopak plánuje ještě o 400 miliard Kč větší ‚sekeru‘ než Babiš,“ zmínil Kovanda.

Ministerstvo financí bude letos potřebovat na financování státního dluhu 595,8 miliardy korun, tedy přibližně 9 % hrubého domácího produktu (HDP). Loni to bylo 690,4 miliardy korun, což představovalo zhruba 11,3 % HDP. Vyplývá to z aktualizované Strategie financování státního dluhu, kterou v minulých dnech zveřejnilo ministerstvo financí. V dubnové prognóze MF počítalo s částkou 552,1 miliardy korun.

Úprava souvisí s novelou letošního rozpočtu se schodkem 330 miliard korun, kterou koncem července schválila vláda. V březnu Sněmovna schválila letošní rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Příjmy novelizovaného rozpočtu činí 1,678 bilionu korun, výdaje 2,008 bilionu korun. Sněmovna by novelu rozpočtu měla projednat v září. Vláda má v dolní parlamentní komoře většinu 108 z 200 hlasů; dá se tak předpokládat, že rozpočet projde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…