Ekonom: Mlčte, komunisté. Kapitalismus neselhal a funguje

05.04.2012 10:49

Levice využila celosvětové krize k nebývale razantním útokům a v jednom šiku hlasitě křičí, že kapitalismus se dostal na svůj existenční vrchol. Nejradikálnější levičáci dokonce tvrdí, že ekonomické potíže jsou důkazem o pravdivosti Marxovy "teorie".

Ekonom: Mlčte, komunisté. Kapitalismus neselhal a funguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisícovka

Zpochybňování kapitalismu odmítl v rozhovoru pro týdeník Reflex známý ekonom Pavel Kohout. Současný systém, v němž žijeme, se totiž podle jeho slov kapitalismem ani zdaleka nedá nazvat. Podle jeho slov selhaly veřejné rozpočty nejen Řecka, ale i řady evropských zemí, včetně "údajně" stabilního Německa, kde stát dluží přes 80 procent HDP. "Měnová politika Evropské centrální banky havarovala obzvlášť těžce. V řadě zemí vedla k bankovním krizím: zejména v Irsku a ve Španělsku," říká ekonom Reflexu.

Zároveň tvrdí, že "dalším aktérem" řetězové nehody je Evropská komise. Nejhorším možným způsobem se prý snažila vyřešit řeckou krizi a tím, že se včas "nedokázala podívat pravdě do očí" zhoršila situaci. "Selhala Merkelová, selhal Sarkozy, Rehn, Juncker, Alminia, Barroso, Tricher a mnozí další," uvedl Kohout.

Zároveň v rozhovoru zdůrazňuje, že "trh nehavaroval" a je to to jediné, co ještě funguje. "Ostatně systém, který máme, bychom měli spíše nazývat socialismem s částečnými prvky kapitalismu - vzhledem k obrovskému zdanění a neuvěřitelné byrokracii. Ale je dobře, že nám zatím nechávají alespoň ty částečné prvky," konstatuje Pavel Kohout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…