Ekonom Pikora k daním: Schopní a dobře postavení zaměstnanci budou biti. Přečtěte si proč

01.09.2018 9:52

Ekonom Vladimír Pikora se pro server Reflex.cz rozepsal o vyšší dani pro lidi živící se prací. Hovořil tak v souvislosti s tím, že se do Poslanecké sněmovny dostal návrh na zrušení superhrubé mzdy.

Ekonom Pikora k daním: Schopní a dobře postavení zaměstnanci budou biti. Přečtěte si proč
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

„Zrušení superhrubé mzdy je už ve vládním prohlášení. Tudíž by s ním neměl být problém. Jenomže tentokrát změnu nenavrhla vláda, ale opozice, takže logicky problém přijít musí. Protože když něco řekne opozice, tak je to ‚přece‘ z definice špatně. Opozice ‚přece‘ podle vládních stran nikdy nesmí mít pravdu,“ zmínil Pikora s tím, že on považuje superhrubou mzdu za nešikovný koncept. 

„Superhrubá mzda se vyčísluje z hrubé mzdy zaměstnance, k níž se přičítá pojistné na zdravotní a sociální pojištění placené zaměstnavatelem. Superhrubá mzda tedy ukazuje, kolik zaměstnavatele stojí zaměstnanec. A to je mnohem vyšší částka, než kterou zaměstnanec dostává na ruku. Platí se tedy 15 % z hodně vysokého základu, jejž si většina lidí vůbec neumí představit,“ poukazuje Pikora a domnívá se, že daleko přehlednější je platit patnáct procent z hrubé mzdy.  

Původní text ZDE.

„Premiér A. Babiš na návrh opozice ohledně zrušení superhrubé mzdy zareagoval klasicky slovy, že to je nereálný návrh. Proč by to bylo nereálné? Platit daň z hrubé mzdy je po celé planetě normální. Bylo to zvykem i u nás. Každý to pamatuje. Reálné to je! Háček je někde úplně jinde,“ uvedl Pikora. Následně zmínil slova ministryně financí Aleny Schillerové, která uvedla, že „návrh ODS na 15 % z hrubé mzdy a bez solidárního zvýšení dnes odpovídá rozpočtovému dopadu 75 miliard korun“.

„Opozice říká, že sice chce zachovat dosavadní daňovou sazbu, ale chce ji platit z nižšího základu. Bylo by to vlastně snížení daňové zátěže. Do státní pokladny by tedy přiteklo méně peněz. Takže by se muselo začít šetřit. A to vláda nechce,“ poznamenal Pikora. 

Následně zmínil myšlenku vlády, která uvádí, že místo zrušení superhrubé mzdy a ponechání 15% sazby by zrušila superhrubou mzdu a zavedla 19% sazbu. „Snížení základu daně by tak kompenzovala vyšší sazbou. To se dá ještě pochopit. Co už se dá pochopit hůř, jsou vládní plány s takzvanou solidární daní,“ uvedl.

„Solidární dani však podléhají pouze příjmy ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti. Takže, zjednodušeně řečeno, tuto daň platí jen velmi dobře placení zaměstnanci či podnikatelé s velmi špatným daňovým poradcem. Pasívní příjmy, jako třeba příjem z pronájmu bytu, se už touto daní nedaní. Opravdu bohatí lidé se tak dani opět vyhnou podobně, jako když se vydávaly korunové dluhopisy. Schopní a dobře postavení zaměstnanci budou biti,“ uzavřel Pikora se slovy, že tuto daň platí relativně málo lidí, tedy voličů – a proto je vláda klidně obětuje. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…