Ekonom Pikora má obavy z toho, co nám teď předvedou politici: Lidi to bude bolet, ale ještě tomu budou tleskat

10.04.2020 20:55

Ekonom Vladimír Pikora má obavy, že ve jménu boje s koronavirem se politici pokusí prosadit řadu věcí, které by bez koroavirové krize šlo prosadit jen obtížně. Lidi budou tato opatření bolet, ale řada z nich jim ještě bude tleskat. Vždyť to děláme pro stát, který nás chrání.

Ekonom Pikora má obavy z toho, co nám teď předvedou politici: Lidi to bude bolet, ale ještě tomu budou tleskat
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Koronavirová pandemie vyvolá ekonomickou krizi, která rozhodně nebude malá, a v takových chvílích investoři přemýšlejí o tom, že by nakupovali. Jedni zlato, jedni zlato, jedni akcie a jedni třeba byt. Řada lidí totiž může vnímat koupi bytu a zisk z pronájmu jako příjemné přilepšení k důchodu.

Podle Pikory to má jeden velký háček. V textu pro Reflex.cz upozornil, že už před krizí se politici snažili regulovat ceny nájmů, případně se snažili postihovat lidi, kteří vlastní byt, v němž zatím nikdo nebydlí. A teď v době krize tyto snahy ještě zesílí. Stačí se podívat na nápady ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Kláry Dostálové, která by si představovala, že nájemníka nebude možné dostat ven z bytu, pokud nebude platit nájem. Máme krizi a nájemníka je třeba. Jenže tuto ochranu zaplatí vlastník bytu.

 „Ale tím to nekončí. Stavidla byla zdvihnuta a nová regulace teče proudem. Levice je jak utržená ze řetězu. Ještě před koronavirem mluvili někteří lidé o potřebě zdanit druhé a další byty. Podobné myšlenky dnes frčí. Dnes to je jen zabalené do jiných slov. Progresivní ekonomové mluví o potřebě „vyšších majetkových daní“. Prý už jsou pryč doby, co se stát hnal jen po zdanění příjmů, protože až na výjimky nikdo žádný velký majetek neměl. Dnes to je už jiné. Když má někdo x bytů, bude platit jako mourovatý, protože se má za co stydět,“ vypálil ekonom.  

A tady Pikora bouchnul do stolu. V takovém státě, kde když něco vlastníte, budete možná špatný člověk a hodí se vás více zdanit a buzerovat všemi možnými cestami, prý žít nechce. Takhle přemýšleli komunisté v časech reálného socialismu a Pikora se do těch časů nechce vracet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…